Ogterop

Centrum van het culturele leven

Meppel bruist in de zomer van culturele activiteiten zoals Donderdag Meppeldag, het Grachtenfestival, Meppel Live en Puppet International. Meppelers houden van cultuur. Verborgen achter een moderne, strakke gevel vind je de oudste schouwburgzaal van Drenthe. Een bijzondere locatie met een rijk verleden.

De ijzeren eeuw
Ongeveer 150 jaar geleden reed de eerste trein van Zwolle naar Meppel. Die stopt - ver buiten de stad - bij het splinternieuwe stationsgebouw. Op die plek waren toen nog geen huizen of wegen. Meppel was ook nog niet zo groot. Er woonden veel minder mensen dan nu. Vanaf het station gingen twee nieuwe wegen dwars door weilanden naar de stad. De ene heette de 'Parallelweg' en de andere de 'Stationsweg'.

Het stationskoffiehuis
Aan het einde van de nieuwe Stationsweg - recht tegenover het station -
bouwde Gerhardus Bernardus Ogterop (1842-1884) in 1868 een koffiehuis. Als de trein kwam, werd je gewaarschuwd. In het stationskoffiehuis werd ook vergaderd. Ook kon je er blijven slapen, want het koffiehuis was ook een hotel. De vrouw van Gerhardus kon goed koken. Zij werd - na zijn dood - de eigenaar van het koffiehuis-hotel-restaurant.

De schouwburg
Lammigje Ogterop-Worst (1843-1912) bouwt in 1886 een schouwburg achter het koffiehuis: een toneelzaal in de luxe Weense stijl. Dat is de stijl van roodfluwelen stoelen, goudkleurig behang met krullen en balkons met houtsnijwerk. Dat was toen de mode. Toneelgroepen op weg naar Groningen overnachtten in hotel Ogterop. Dat kon gratis, als ze maar een voorstelling gaven. De schouwburg was een succes.

Verenigingsleven
Na de dood van mevrouw Ogterop (1914) krijgt de zoon van mevrouw Ogterop het koffiehuis-hotel-restaurant met de schouwburg. Meppel was door de komst van fabrieken gegroeid. Veel mensen waren nog arm, maar een steeds grotere groep kreeg het beter. Mensen gingen in die tijd de deur uit om zich te vermaken, want er was nog geen televisie of internet!

T.A.V.E.N.U. en De Bazuin
Er werden veel verenigingen opgericht, zoals toneelvereniging T.A.V.E.N.U. (1907) en muziekvereniging De Bazuin (1917). Die traden op in Ogterop. Daar waren toneeluitvoeringen, muziekuitvoeringen, tentoonstellingen en filmvertoningen. In de oorlog van 1940 tot 1945 stopten veel verenigingen met hun activiteiten, want je mocht toen 's avonds de straat niet meer op.

De komst van radio en televisie
Na de oorlog kwamen nieuwe media. De eerste radio-uitzending in Nederland was in 1924 en de eerste televisie-uitzending in 1951. Dat was het begin van verandering. Steeds vaker bleven mensen thuis om te luisteren naar hoorspelen op de radio, bijvoorbeeld de Familie Doorsnee van Annie M.G. Schmidt. Hoorspelen zijn de 'podcasts' van vroeger. De televisie werd in alle Nederlandse huiskamers het venster op de wereld. De komst van 'nieuwe media' had grote gevolgen. De ene na de andere vereniging stopte. Er waren te weinig leden. Het werd rustig in Ogterop.

Gemeentelijke schouwburg
De gemeente kocht het oude koffiehuis met alle gebouwen in 1970. Alles werd gesloopt, behalve de schouwburgzaal. Het werd Ogterop zoals we dat nu nog kennen. Middenin het nieuwe, moderne gebouw is - bijna onveranderd - de ouderwetse grote zaal met rode stoelen. Nog ongeveer hetzelfde als in de tijd van mevrouw Ogterop. Een verborgen schat.