Piet Kleine wereldkampioen en Olympisch Kampioen

Vanaf het eerste kwart van de twintigste eeuw werd er in de gemeente Hoogeveen steeds meer gedaan aan georganiseerde sport en gym-nastiek. De diverse ploegen en verenigingen zorgden voor een onder-linge band in de gemeenschap. Door de sport werd Hoogeveen ook steeds bekender. Sommige evenementen groeiden uit tot ware pu-bliekstrekkers, zoals de Singelloop in Hollandscheveld, de Ronde van Drenthe en de Cascadeloop.

In een waterrijke gemeente als Hoogeveen werd er altijd al veel aan schaatsen gedaan. Hardrijwedstrijden hoorden er als vanzelf bij. Een hoogtepunt op schaatsgebied was de topprestatie van Piet Kleine in 1976. Deze schaatser werd wereldkampioen allround en olympisch kampioen op de 10.000 meter.

Hij was niet de enige schaatser van naam uit Hoogeveen. Ook Jan Bols was een Hoogevener. Op de skeelers en in de schaatsmarathon speelt Ingmar Bergma op dit moment een aardig deuntje mee. Hoogeveen is echter niet alleen een schaatsgemeente, maar ook een plaats met goede wielrenners binnenshuis.

Wielervereniging De Peddelaars heeft heel wat bekende fietsers onder haar leden geteld, waarbij Herbert Dijkstra en natuurlijk Erik Dekker tot de bekendsten behoren.

Andere sporters en sportploegen die onder anderen hun lauweren hebben verdiend zijn HZVV en FC Hoogeveen die beiden in hun voet-balklasse al eens landelijk kampioen zijn geweest, Senny Schonewille die vele titels als sterke man verdiende, René Keimpena , de volleyballer Geert Trompetter die coach is geweest van het nationaal team en Patrick Nahaftahik die meervoudig wereldkampioen aerobic was. Tegenwoordig is het Vivianne Miedema die als voetbalster bij het nationaal vrouwenteam Hoogeveen sportief op de kaart zet.