TT in Assen

Tijd van wereldoorlogen

Elk jaar vult Assen zich met ronkende motoren en bijbehorende stoere motorrijders. Er zijn podia met muziek, markten en andere leuke activiteiten voor jong en oud. Heel Assen loopt uit om zich in het feest te mengen.

De eerste race
De TT hoort bij Assen en bij Drenthe. Maar hoe is dat eigenlijk gekomen? In Engeland werden vroeger veel motoren gemaakt. Racen met motoren was er populair. Dat mocht alleen niet op de weg. Op een eiland bij Engeland mocht het wel. In 1907 werd op het eiland van Man de eerste motorrace gehouden onder de naam Tourist Trophy (toeristen beker). De TT dus.
Vanaf 11 juli 1925 waren wegwedstrijden met de motor niet langer verboden. In Assen werd meteen een race georganiseerd. Ze noemden de race TT, naar die eerste race in Engeland. De eerste race in Drenthe werd gehouden op een route tussen Rolde en Borger. Later vond de race plaats in Assen, gewoon op de openbare weg. Elk jaar kwamen er veel bezoekers. De motoren werden steeds sneller en de sport steeds belangrijker. Door de toenemende snelheid werd het rijden op de openbare weg steeds gevaarlijker. Daarom werd er een baan (circuit) gemaakt voor de motoren. Het TT circuit.

Feest
Rond 1970 was de TT heel populair. Maar in de stad werd er niet veel georganiseerd. De bezoekers verveelden zich. Sommige mensen werden dronken, vernielden spullen en gingen vechten. Er moest vermaak komen. Sindsdien worden er jaarlijks allemaal leuke activiteiten rond de TT georganiseerd. Daardoor is de TT een echt volksfeest geworden.