Dierenpark Emmen

Tijd van televisie en computers

In 1935 had Willem Oosting een droom: een eigen dierentuin. Hij woonde met zijn ouders aan de Hoofdstraat in Emmen. Al gauw stonden er een ijsbeer, een olifant en andere dieren in de achtertuin van Willem. Willem vond het belangrijk dat de dieren het fijn hadden. De hokken moesten lijken op de natuurlijke omgeving van de dieren. Voor de ijsberen maakte hij ijsschotsen en ijspegels van beton. Ze hadden ook water om in te zwemmen. Ook maakte hij een klein dorpje waar cavia's in konden wonen.

De opening
Op Hemelvaartsdag 1935 gingen de deuren van de dierentuin open. Het was een groot succes. Er kwamen duizenden mensen kijken. Zo kon Willem nog meer stukken grond en dieren kopen. De dierentuin werd groter. In 1938 trouwde hij met tuinarchitecte Tineke Bosma. Zij vond het leuk om de tuinen van het park mooi te maken. Toen brak de Tweede Wereldoorlog aan. Het was moeilijk om aan genoeg eten te komen voor de grote dieren zoals de olifanten en de tijgers. Ook zaten er onderduikers in het park. Zij woonden op de zolder bij de roofdieren en overleefden zo de oorlog. Meer hierover kun je lezen in het boek 'Vroeger bestaat nog' van Merel Thomes, Sis Hoek-Beugeling en Tineke Fietje.

Het gaat minder
Na de oorlog ging het goed met de dierentuin. Er kwamen veel bezoekers. Het was het populairste uitje van Drenthe.
In de jaren 60 kwamen er steeds minder mensen naar de dierentuin. De mensen reden liever naar een ander attractiepark. De dierentuin werd overgenomen door de gemeente en de zus van Willem. Zijn dochter Aleida Rensen-Oosting nam met haar man de directie van het park over. Zij vernieuwden de tuinen en de dieren werden ingedeeld naar werelddeel. Zo kon je van Afrika naar Amerika lopen en kijken welke dieren daar leven. De dieren kregen veel ruimte en er werden zo weinig mogelijk hekken geplaatst. Dat werkte. De dierentuin werd weer populair en is ook nu nog één van de grootste dierentuinen van Nederland.

De toekomst
Er zijn grote plannen voor de dierentuin. De dierentuin verhuist naar een nieuwe plek om opnieuw veel bezoekers te trekken. In 2015 moet de nieuwe tuin van start gaan.