Drenthe's eerste geschiedenisboek

Tijd van regenten en vorsten

Wat voor geschiedenisboek heb jij?
Zoals je weet beschrijven geschiedenisboeken het verleden van de wereld, Europa, je land, provincie of zelfs jouw dorp. Heel vroeger waren er nog geen geschiedenisboeken.

Johan Picardt
Johan Picardt werd geboren in 1600 en schreef als één van de eerste een geschiedenisboek over Drenthe. Hij was predikant en in 1643 kwam hij terecht in Rolde. Hij woonde in een oude boerderij in Rhee. Daar maakte hij kennis met Drenthe. Later werd hij predikant in Coevorden. In die tijd schreef hij een boek over de geschiedenis van Drenthe. Het heeft een hele lange titel, maar werd in de volksmond 'Antiquiteten' genoemd. Dat betekent zoiets als 'dingen van vroeger'.

Reuzen
Johan Picardt werd bekend door zijn boek. Het was de eerste keer dat de geschiedenis van Drenthe beschreven werd. Ook smulden mensen van de spannende onderwerpen in het boek. Reuzen moesten volgens hem de hunebedden gebouwd hebben. En volgens Picardt aten ze ook kleine kindertjes. In grafheuvels woonden volgens hem witte wieven. Witte wieven worden ook wel heksen genoemd. Tekeningen in het boek maakten het nog interessanter. Zo is er een tekening van de reuzen, waar één van de reuzen zijn tanden in een kindje zet.

Een belangrijk boek
Achteraf kloppen veel van de dingen uit het boek niet. Maar toch was het boek belangrijk voor Drenthe. Het boek maakte Drenthe bekend. En het maakte duidelijk dat er oude dingen in Drenthe waren, die de moeite waard waren om te beschermen en te behouden. Voor die tijd werd daar niet zo veel over nagedacht.