De Tweede Wereldoorlog

Monumenten en andere overblijfselen

Tijd van wereldoorlogen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) waren de Duitsers de baas in het gebied van gemeente Coevorden. Veel monumenten herinneren ons aan die tijd.

Oorlog

Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. De Nederlandse soldaten probeerden op allerlei plekken de Duitsers tegen te houden.
Bij Coevorden, Geesbrug, Sleen en Noord-Sleen werden bunkers gebouwd, kazematten genoemd. Vanuit die bunkers probeerden Nederlanders de Duitsers tegen te houden. Dit gebeurde ook bij de Oosterhesselerbrug. Er lagen dan twee kazematten, een geschutsopstelling en een loopgraaf. De soldaten konden de Duitsers, die op weg waren naar de Afsluitdijk, urenlang tegenhouden. Mede omdat ze de Oosterhesselerbrug hadden opgeblazen. Helaas konden ze niet voorkomen dat de Duitsers er toch langs gingen, wel met flinke vertraging!
Nederland werd bezet door de Duitsers, de Tweede Wereldoorlog was uitgebroken. Vanaf nu hadden de Duitsers het voor het zeggen. Eerst leek er niet zoveel te veranderen. Maar al snel bleek alles anders te zijn.

Nieuwe regels

De Duitsers voerden allerlei regels in. Iedereen moest bijvoorbeeld verplicht een persoonsbewijs dragen, om te laten zien wie je was. Radio's werden verboden. En kranten mochten niet meer schrijven wat ze wilden.
De Duitsers voerden veel landbouwproducten van de Nederlandse boeren naar Duitsland. Hierdoor was er veel te weinig voedsel voor de Nederlanders. Ook andere producten zoals koffie, thee, suiker, brandstof, zeep en kleding waren bijna niet te krijgen.
Veel mensen uit het westen van Nederland kwamen te voet of op de fiets naar Drenthe om eten te halen. Ook dwongen de Duitsers Nederlandse mannen om werk voor hen te doen, zoals bunkers bouwen.

Verzet

Vanaf 1943 nam het verzet tegen de Duitsers toe. Veel van de mensen die tegen de Duitsers in verzet kwamen hebben de oorlog niet overleefd. Eén van die verzetsstrijders was Johannes Post uit Nieuwlande bij Oosterhesselen. Hij probeerde vrienden uit de gevangenis in Amsterdam te bevrijden, maar werd verraden. Als straf werd hij in de duinen bij Bloemendaal doodgeschoten.

Jodenvervolging

De Duitsers wilden alle joden vernietigen. Eerst verboden ze de joden om op bepaalde plekken te komen, zoals in winkels, bioscopen en parken. In de nacht van 2 op 3 oktober werden alle Drentse joden in opdracht van de Duitsers opgepakt en naar kamp Westerbork gestuurd. Vanuit Westerbork werden zij doorgevoerd naar concentratiekampen. Bijna alle Drentse joden zijn tijdens de oorlog vermoord.

Sporen

In 1945 werd Nederland bevrijd. Via Coevorden kwamen de Canadese soldaten het gebied van de huidige gemeente bevrijden. De Tweede Wereldoorlog heeft zijn sporen achtergelaten in Nederland. Op verschillende plaatsen kun je monumenten vinden. Deze herinneren ons aan de slachtoffers die tijdens de oorlog zijn gevallen.
Ook zijn er resten van verdedigingsbouwwerken te vinden, zoals de bunkers bij Coevorden, Geesbrug en Sleenerstroom. Op de begraafplaats van Sleen vind je graven van Engelse vliegers. Hun vliegtuig stortte in de nacht van 13 op 14 mei 1943 neer in het natuurgebied Sleenerzand. Alle bemanningsleden kwamen hierbij om het leven.

Monumenten

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn er in de gemeente Coevorden verschillende monumenten te vinden. Bijvoorbeeld in Oosterhesselen, bij voormalig Kamp Geesbrug. In dit kamp hebben de Duitsers tot oktober 1942 joodse mannen gevangen gehouden. Het leven in het kamp was zwaar. De mannen moesten hard werken en kregen maar weinig te eten. In oktober 1942 werden zij doorgestuurd naar kamp Westerbork.
Nu staat er een monument zodat niemand vergeet wat er op deze plek is gebeurd. Onder het kopje Er op uit kun je zien welke monumenten in jouw dorp te vinden zijn.