De toeristen komen

Op weg naar Drenthe!

Tijd van televisie en computers

In de tijd dat de drie podagristen door Drenthe reisden, dachten veel Nederlanders dat in Drenthe armoede en ellende was. Nu wordt Drenthe door vele toeristen bezocht.

Op vakantie

Vooral na de Tweede Wereldoorlog groeide het toerisme snel. De mensen hadden meer geld, meer vrije dagen en het vervoer werd steeds sneller en beter. Om alle toeristen onder te brengen, werden er luxe bungalowparken en campings aangelegd.

Een kleurentelevisie!

Eén van die bungalowparken was de Huttenheugte, dat in 1972 werd geopend aan de dorpsrand van Dalen. Bijzonder was dat alle bungalows rondom een meer werden gebouwd. Met een kleuren-tv, een centrale verwarming en een ligbad waren de bungalow erg luxe. De meeste mensen hadden dat thuis niet eens. In de loop der jaren is het park steeds verder uitgebreid met onder andere een tropisch zwembad.
Ook in Erm, Wezuperbrug en Aalden werden bungalowparken gebouwd.

Toeristische attracties

Vroeger woonden de mensen in plaggenhutten. Tegenwoordig bezoeken de toeristen de hutten in openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord. Het museum laat de bezoekers zien hoe de mensen in de gemeente Coevorden vroeger leefden.
Andere toeristische attracties in de gemeente zijn de oude boerderijen, het Stedelijke Museum in Coevorden en Museummolen Jan Pol, Coevorden als vestingstad, Plopsaland, de Kibbelkoele bij Sleenerzand en de kanalen, waar allang geen turfschepen mee varen, maar toeristen op hun plezierjachten.

De natuur in

Veel mensen houden van de natuur. Ze gaan er graag wandelen of fietsen. Dit kon heel goed binnen de gemeente Coevorden. Er zijn veel fiets- en wandelpaden door de mooie natuurgebieden.
In Dalerpeel komen toeristen graag kijken. Hier is de geschiedenis van het leven in het veen nog te zien. Ook komen er veel bijzondere planten en dieren voor. Dit geldt ook voor het Sleenerzand. Op het Sleenerzand zijn ook grafheuvels, hunebedden, bossen en heidegebieden te zien. En je kunt er lekker zwemmen in de Kibbelkoele. Maar er zijn natuurlijk veel meer mooie natuurgebieden in de gemeente. Welke ligt er bij jou in de buurt?

Blij met de toeristen?

Veel inwoners van Drenthe zijn blij met de toeristen. Ze kunnen geld verdienen door bijvoorbeeld een bungalowpark of een camping te beginnen. Ook musea, hotels en cafés kunnen goed verdienen aan de toeristen die op bezoek komen.
Sommige mensen vinden het wel jammer dat al die toeristen komen, volgens hun moet Drenthe blijven zoals het is, zonder speciale dingen voor toeristen. Toen het park Plopsaland bij Coevorden kwam, waren er best veel mensen die protesteerden. Dit hoorde niet bij Drenthe!