De prinses van Zweeloo

Begraafplaats uit de middeleeuwen

Tijd van Grieken en Romeinen

In 1952 werd bij de es van Zweeloo een bijzondere ontdekking gedaan. Er werden sporen van oude graven uit de Middeleeuwen gevonden.

Oude begraafplaats

Bijna waren de graven vernietigd bij een zandafgraving maar gelukkig had meester Jan Jeuring de oude graven gezien. Snel werd de beroemde archeoloog, professor Van Giffen, er bij gehaald. Hij begon een groot onderzoek naar de graven.
Professor Van Giffen en zijn team vonden de resten van een Middeleeuwse begraafplaats. Ze groeven meer dan 110 graven op. Waarschijnlijk werd de begraafplaats tussen de 5e en de 9e eeuw gebruikt. De oudste graven zijn dus meer dan 1500 jaar oud! Bijzonder was dat er niet alleen graven van mensen gevonden zijn, maar ook van paarden.

Prinses

Eén van de graven bleek heel speciaal te zijn. In dit graf werden de resten van een rijke vrouw gevonden. Je zult je afvragen hoe de archeologen wisten dat het om een rijke vrouw ging. In de tijd dat deze vrouw werd begraven, waren de mensen geen christenen. Ze geloofden in meerdere goden en in een leven na de dood. Daarom gaven ze de doden spullen mee. In het graf van de doden werden veel sieraden gevonden, maar ook sleutels, resten van aardewerken potten en zilveren toiletspullen. De rijke vrouw kreeg de naam 'Prinses van Zweeloo'.

Paarden

Vlakbij het graf van de Prinses van Zweeloo vonden de archeologen zes paardengraven. Waarom de paarden bij de prinses zijn begraven, weten we niet zeker. Misschien zijn de paarden gedood als geschenk voor de goden.

Wie was de prinses?

De gevonden voorwerpen in het graf laten zien dat de prinses een belangrijke vrouw geweest moet zijn. Veel van de sieraden kwamen uit andere Europese landen. In een tijd waarin weinig gereisd werd, was het heel lastig om aan zulke spullen te komen. Dat was alleen voor de rijkste mensen weggelegd. Ook de resten van de kleding laten zien dat de prinses een rijke vrouw was. Toen onderzoekers de kleding na wilden maken, waren ze meer dan drie maanden bezig om de stof na te maken!

Wil je de Prinses van Zweeloo in het echt zien? Ga dan eens naar het Drents Museum in Assen. In Zweeloo zelf kun je zien waar de graven gevonden zijn, hier staat nu een informatiebord.