Johan Picardt

Eerste Drentse geschiedschrijver

Tijd van regenten en vorsten

Johan Picardt werd op 5 februari 1600 geboren in het Duitse Bentheim, net over de grens bij Enschede. Hij was een leergierig kind.

Predikant

Eerst ging hij naar het gymnasium en daarna naar de universiteit. Daar leerde hij alles over het christelijke geloof.
Toen Johan was afgestudeerd, werd hij predikant. Een predikant vertelt de mensen in de kerk over god en de bijbel. Johan hield erg van studeren. Daarom ging hij opnieuw naar de universiteit. In 1628 mocht hij zich ook arts noemen.

Verbod

Naast zijn werk als predikant ging Johan in Egmond aan Zee aan de slag als arts. Het bestuur van de kerk vond het niet goed dat de predikant ook als arts werkte. Een predikant mocht geen twee banen hebben. In 1642 besloot Picardt samen met zijn gezin naar Drenthe te vertrekken. Daar mocht hij wel als arts en predikant werken.

Drenthe

Eerst was Johan predikant in Rhee, boven Assen. Later ging hij naar Rolde. De boeren in Rolde moesten weinig van hun nieuwe predikant hebben. Ze vonden hem veel te geleerd en lachten hem uit. In 1647 vertrok Picardt als predikant naar Coevorden. In deze stad voelde hij zich beter op zijn plaats.

Geschiedenis

Naast zijn werk als arts en predikant vond Johan Picardt ook nog tijd om zich met geschiedenis bezig te houden. In 1660 schreef hij als eerste een boek over de geschiedenis van Drenthe.
In zijn boek schreef Johan ook over hunebedden. Hij kon niet geloven dat deze steenhopen, zoals hij ze noemt, door mensen waren gemaakt. Hij was er van overtuigd dat de hunebedden door reuzen gebouwd zijn.
Ook schreef Johan voor het eerst over het verhaal van de twee reuzen Ellert en Brammert. Je kent ze misschien van het openluchtmuseum in Schoonoord. Daar staan beide reuzen bij de ingang.

Picardt nu

Johan Picardt stierf op 21 mei 1670. Hij ligt begraven in de Nieuwe Hervormde Kerk van Coevorden. In Nederland is een aantal straten naar de eerste Drentse geschiedschrijver vernoemd, zoals de Doctor Picardtlaan in Coevorden. De christelijke basisschool Dr. Picardt in Coevorden is ook naar Johan Picardt vernoemd.