Handel en feesten

Naar de markt

Tijd van ontdekkers en hervormers

In veel dorpen en steden werd vroeger een paar keer per jaar een markt gehouden. Daar keek iedereen naar uit.

Naar de markt

Er waren weinig winkels en op de markten kon je speciale spullen kopen, zoals voedsel, stoffen, aardewerk, hout. Je kon het zo gek niet bedenken of het was op de markt te vinden.
Ook werd er veel vee verkocht op de markt. Maar de markt was niet alleen een plek waar gehandeld werd. Bij de markt hoorde een kermis, met waarzeggers, kwakzalvers, zangers en poppenspelers. Er werden paardenraces gehouden en ook wisselden de mensen de laatste nieuwtjes uit. En er werd soms een gokje gewaagd.

Coevorden

Ben je wel eens op de Ganzenmarkt in Coevorden geweest? Deze markt wordt al sinds de 16de eeuw gehouden. Rond 1900 was het één van de vijf jaarmarkten in de stad. De Ganzenmarkt was de laatste markt van het jaar en werd altijd druk bezocht. De ganzen, die door de boeren in de omgeving waren vetgemest, werden dan verkocht. De mensen konden tijdens de markt hun laatste inkopen voor de winter doen. De kinderen vermaakten zich op de kermis.

Geen ganzen meer

Na 1848 werden er geen ganzen meer op de markt verkocht. Handelaren haalden de ganzen bij de boeren op. Dat was makkelijker. De Ganzenmarkt werd hierdoor een gewone veemarkt. Later vonden de Coevordenaren het jammer dat deze traditie verdwenen was. Daarom worden er sinds 1962 weer ganzen op de markt verkocht. Ganzenhoedsters drijven de ganzen net als vroeger naar de markt.
Hoogtepunt is de Missverkiezing van de ganzenhoedsters. Tijdens de markt zijn alle schoolkinderen vrij.

Sleen, Oosterhesselen, Dalen en Schoonoord

Wanneer de inwoners van Sleen en Oosterhesselen krentenbrood aten, en er zaten weinig krenten in, dan zei men: "'t Liekt was Hesseler mark; hier en daor een kraom". Toch waren de voor- en najaarsmarkten in Sleen nauwelijks groter dan de markten in Oosterhesselen. Net als in Schoonoord werden op de markten in Oosterhesselen en Sleen schapen verkocht. Ook in Dalen werd op de markt vee verkocht.
In de 19e eeuw verloren de jaarmarkten in de dorpen hun betekenis. Er kwamen steeds meer vervoermiddelen [link venster onderweg], waardoor de inwoners van de dorpen makkelijker naar de grote markten in Coevorden, Emmen en Hoogeveen konden. Toch worden er nog steeds markten in Sleen, Dalen en Oosterhesselen gehouden. Dit zijn geen jaarmarkten meer, maar gewone markten waar je spulletjes kunt kopen. Vooral de bijenmarkt in Oosterhesselen trekt veel publiek.

Zuidenveldtentoonstelling

In juni wordt de Zuidenveldtentoonstelling gehouden. De plaats van de landbouwtentoonstelling en kermis wisselt ieder jaar. De kernen die meedoen zijn: Schoonebeek, Oosterhesselen, Odoorn, Sleen, Dalen, Emmen en Zweeloo.
In het begin was het Zuidenveld een tentoonstelling waar vee gekeurd werd. Maar al snel kwamen daar andere activiteiten bij, zoals paardenwedstrijden, een optocht en een kermis. Deze activiteiten worden nog steeds georganiseerd. Ook versieren de inwoners hun dorp en is er 's avonds muziek in de feesttent.

Feesten

Naast de markten waren er nog andere feesten die belangrijk waren voor alle inwoners van de dorpen, zoals Pasen en Oud en Nieuw. Op de zondag voor Pasen trokken kinderen met versierde Palmpasen zingend langs de huizen. De palmpaas werd altijd hetzelfde versierd, met een haan van brooddeeg, suikereitjes, pinda's, vijgen, rozijnen en een sinaasappel. Op eerste Paasdag ging iedereen naar de kerk. De kinderen mochten dan schoenen aan, in plaats van de klompen waar ze normaal op liepen.
Tijdens Pasen gingen de kinderen naar de paasweide. Ze namen allemaal een 'poasbuul' mee. Dat was een netje met lekkers en hardgekookte eieren. Dat mochten de kinderen op de weide opeten. Tradities tijdens Oud en Nieuw waren het bakken van kniepertjes (koekjes), carbidschieten, met pistolen of geweren het oude jaar uitschieten en het verplaatsen van spullen door jongelui uit het dorp. Het kon maar zo zijn dat je op Nieuwjaarsdag je kar op het dak van een schuurt terugvond.
In de dorpen van Coevorden worden ook eigen feesten gevierd, bijvoorbeeld Sint Pieter in Oosterhesselen en Gees en het schoolfeest in Wachtum.