Vrevok Nederlands volleybalkampioen

Nieuwegein speelt op Europees niveau

"Een einde met succes, daar hoop ik op." Aan het woord was volleyballer Peter Blangé in de presentatiegids van Geové/Vrevok voor aanvang van het seizoen 1999-2000. Vrevok (ofwel de Vreeswijkse Volleybal Klub, opgericht 11 oktober 1971), sloeg in de zomer van 1999 een grote slag op de transfermarkt. De Klub slaagde erin om de destijds 35-jarige spelverdeler Peter Blangé, winnaar van Olympisch goud drie jaar eerder in Atlanta, over te nemen van de Italiaanse kampioen Treviso. "Ik was me al een tijd aan het voorbereiden op een terugkeer", vertelt Blangé. In Nieuwegein speelde hij niet meer met wereldvedetten als Papi, Bernardi en Fomin, maar wel met Hollandse knapen als Roger van Schie, Rinie Boutens en Eric Gras.
Behalve international Blangé trok de Stichting Business Vrevok onder voorzitter Ron Goené nog meer ervaren krachten aan: Arno Solkema en de 22-jarige Gijs Ronnes van Nesselande, Edward van Erp van Brevok uit Breda, en de Bosniër Dario Dukic van het Belgische Everbeur. De gebleven Marc Lentelink, Dirk Jan van Gendt, Cees van Opijnen, Matijs Dekker en Allan van de Loo complementeerden de 13-koppige selectie van coach Ivo Martinovic, die aan zijn tweede seizoen in Nieuwegein begon. De landstitel was het doel, maar Martinovic deed geen gewaagde uitspraken:

"We hebben een team dat kampioen kan worden. Maar ik wil niet
dat dit tegen ons gaat werken. Je zal mij dus nooit direct horen zeggen
dat we dus ook wel even kampioen zullen worden."

Finalestrijd
Geové/Vrevok begon de competitie met een eenvoudige 0-3 overwinning op SSS, maar verloor daarna twee keer van Dynamo. Als Martinovic zijn team ook in en van Assen zag verliezen, leek het even onrustig te worden. De titel was uit zicht. Maar Vrevok kwam terug. De ploeg won de laatste zes competitiewedstrijden en plaatste zich ook nog voor de bekerfinale. In de strijd om de titel rekende Vrevok tijdens de play-offs af met AMVJ en Nesselande. En zo kreeg de Nederlandse volleybalcompetitie dat jaar de verwachte finalestrijd tussen titelverdediger Dynamo en Geové/Vrevok. In april barste de titanenstrijd los. De Apeldoornse ploeg won het eerste duel, Vrevok het tweede. De derde wedstrijd was bloedstollend spannend. Vrevok pakte brutaal een 0-2 voorsprong. Een zogenaamde 'Vorentscheidung' hing in de lucht. Dynamo herpakte zich. Het kwam langszij, 2-2. Maar in set nummer vijf werden de Nieuwegeinse supporters uitzinnig van vreugde toen hun ploeg met 14-16 won. De titel kon in eigen huis worden gepakt!
Vrijdag 28 april 2000, 20.00 uur. Sporthal Merwestein was afgeladen. Op last van de Brandweer mochten er geen mensen meer naar binnen. Vrevok, natuurlijk onder aanvoering van spelverdeler Peter Blangé, won de eerste set met 27-25. Dynamo stelde snel orde op zaken en trok via 18-25 de stand weer gelijk. Als diagonaalspeler Dario Dukic in de derde set zijn achillespees afscheurde, werd het ineens heel stil in Merwestein. Werd hier de titel verspeeld? De Bosnische springveer, goed voor veel punten, werd vervangen door Rinie Boutens. Terwijl Dukic naar het ziekenhuis werd gebracht, ging het publiek als één man achter de thuisploeg staan. Merwestein trilde op zijn vesten toen Vrevok set nummer drie met 27-25 uit het vuur wist te slepen. De vierde set was een ware thriller. Beide ploegen gaven elkaar niets toe. Na een uiterst spannende slotfase wist Vrevok de vierde set uiteindelijk toch in haar voordeel te beslissen. Het werd 26-24 waarmee de Nieuwegeinse ploeg voor het eerst in de geschiedenis van de club landskampioen van Nederland werd. Ver na afloop van deze enerverende wedstrijd reisde de volledige selectie naar het Sint-Antonius Ziekenhuis waar de onfortuinlijke Dario Dukic de beker ook nog even in zijn handen mog houden. De dubbel werd helaas niet gehaald, want een week later verloor Geové/Vrevok in Den Bosch de bekerfinale met 3-1 van Dynamo.

Mooie tijden
Het seizoen daarop kwam landskampioen Vrevok drie keer in actie in de European Champions League. De wedstrijden werden verloren, maar vooral het thuisduel tegen de Italiaanse grootmacht Treviso was een prachtig affiche. In Nederland won Vrevok geen nieuwe landstitel, wel de beker.
In 2006 trok Vrevok zich door financiële problemen terug uit de eredivisie. Nadien blikte Peter Blangé terug:

"Ik heb er twee jaar met plezier gespeeld.
Mooie resultaten behaald.
Landskampioen geworden, beker gewonnen,
Champions League gespeeld."

Het waren inderdaad mooie tijden voor Vrevok.