Het historisch schouwspel

Het verleden beleven

Tijd van televisie en computers

Verleden beleven

De huidige gemeente Twenterand is een oud gebied, waar veel geschiedenis te vinden is. Denk maar aan de eeuwenoude Brink in Den Ham of aan de lange Dorpsstraat in Vriezenveen. Ook als je een wandeling door de natuur maakt, zie je geschiedenis. Het landschap werd ruim 100.000 jaar geleden, tijdens de ijstijden, gevormd.

Historisch Schouwspel

Sinds 2003 brengt het Historisch Schouwspel in december de geschiedenis van Den Ham weer tot leven. Zo'n 200 toneelspelers spelen dan stukken uit de geschiedenis van Den Ham na. Daarbij dragen ze dezelfde kleding als de mensen vroeger. Ook is er een kerstmarkt, waar je lekker eten kunt kopen, dat vroeger ook al in de omgeving van Den Ham werd gegeten. In de Oudheidkamer Den Ham vind je veel spullen die de geschiedenis van het dorp en de bewoners laat zien.

Historisch Museum Vriezenveen

In het Historisch Museum Vriezenveen ontdek je van alles over de geschiedenis van Vriezenveen. Je vindt er veel spullen van de beroemde Rusluie, en je leert er meer over de ontginningen van het veen, de dorpsbrand uit 1905 en over de Vriezenvener die in de Tweede Wereldoorlog de grootste bankroof ooit in Nederland pleegde. Het museum is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Vriezenveen. Wil je meer weten over de geschiedenis van Vriezenveen? Ga dan eens in het museum kijken.

Veenmuseum Westerhaar-Vriezenveensewijk

Wil je weten hoe de mensen vroeger in de veengebieden woonden? Ga dan eens in het Veenmuseum kijken. Vanuit een oud veentreintje zie je de kleine, donkere plaggenhutten, waar de allerarmste mensen woonden. Ook zie je een oude Vriezenveense boerderij en een oud winkeltje, waar de veenbazen de arbeiders vroeger hun loon gaven. Het treintje stopt overal, zodat je de huizen ook van binnen kunt bekijken.