Ontstaan Twenterand

Twee gemeenten samen

Tijd van televisie en computers

Samen één

Op 1 januari werden de gemeenten Den Ham en Vriezenveen samengevoegd. Dat gebeurde in opdracht van de Nederlandse regering. Ook andere gemeentes in Overijssel moesten samen gaan. Niet alle inwoners van de oude gemeenten vonden dat leuk. Ze wilden liever zelfstandig blijven.

Nieuwe naam

De eerste opdracht die de nieuwe gemeente kreeg, was het bedenken van een naam. Ook de inwoners van de gemeente mochten meedenken. Uiteindelijk werd de naam Twenterand gekozen. Deze naam werd in 2002 officieel ingevoerd.

Wapen en vlag

Ook moest er een nieuw gemeentewapen en een nieuwe vlag ontworpen worden. Hiervoor werden de gemeentewapens van Vriezenveen en Den Ham samengevoegd. Uit het wapen van Vriezenveen werd de eikenboom gekozen. De Hollandse leeuw komt uit het wapen van Den Ham. De nieuwe vlag bestaat uit een groen vlak met blauwe ruiten. Het groene vlak laat zien dat Twenterand een plattelandsgemeente is. De vier blauwe ruiten staan voor de grootste dorpen in de gemeente.

Nieuw gemeentehuis?

De vraag was of de gemeente Twenterand een nieuwe gemeentehuis moest krijgen. Of werd het gemeentehuis van Den Ham of Vriezenveen gebruikt? Deze discussie hield de bestuurders van Twenterand lange tijd bezig. Uiteindelijk werd er besloten om het oude gemeentehuis van Vriezenveen tot het officiële gemeentehuis van Twenterand te maken. Het oude gemeentehuis van Den Ham vind je nu kantoren en woningen.