Met Napoleon naar Rusland

Verplicht soldaat worden

Tijd van burgers en stoommachines

Een keizer de baas

Vanaf 1795 werd alles anders in Nederland. Frankrijk veroverde Nederland en de Fransen werden de baas. De leider van de Fransen was keizer Napoleon. Napoleons grootste wens was de baas worden van een heel groot rijk. Daarom voerde hij oorlog tegen veel landen.

Soldaten nodig

Voor al die oorlog had Napoleon natuurlijk soldaten nodig. Maar er waren weinig mannen die voor Napoleon wilden vechten. Daarom bedacht Napoleon iets slims. Hij voerde de dienstplicht in. Alle mannen van 20 jaar moesten soldaat worden. Je kon alleen aan de dienstplicht ontkomen, door vrijgeloot te worden.

"Ik ben er niet!"

Hoe wist Napoleon dan welke Nederlandse jongens oud genoeg waren? En waar deze jongens woonden? Napoleon had weer een goed idee. Hij liet in iedere plaats opschrijven wie er woonden. Dat noem je de Burgerlijke Stand. Zo was het onmogelijk geworden om te doen of je niet bestond.

Onrust

Ook in Staphorst, Rouveen en IJhorst hadden de mannen weinig zin om voor Napoleon te vechten. De nieuwe burgemeester, F.A. Ebbinge Wubben, moest een lijst maken van alle mannen die soldaat konden worden. Al snel ontving de burgemeester een dreigbrief en werden zijn ramen ingegooid. De dienstplichtigen probeerden er alles aan te doen om geen soldaat te worden. Uiteindelijk werd een twintigtal mannen toch soldaat in het leger van Napoleon.

Naar Rusland

In 1812 wilde Napoleon het reusachtige Rusland veroveren. Onder de 15.000 Nederlandse soldaten waren ook soldaten uit de gemeente Staphorst. Het lukte Napoleon uiteindelijk niet om Rusland te veroveren. Van de 15.000 Nederlandse soldaten keerde er bijna niemand terug.