Het Kamperlijntje

De trein komt in Kampen

Tijd van burgers en stoommachines

De eerste trein

Op 10 mei 1865 was het feest in Kampen. Overal wapperden vlaggen en de IJsselbrug was met lampions versierd. Nieuwsgierig keken de mensen uit naar de aankomst van de eerste trein op het nieuwe station in Kampen. Vanaf die dag kon iedereen in 14 minuten met de trein van Kampen naar Zwolle.

Woeste Willem

De spoorlijn werd het Kamperlijntje genoemd. De eerste treinen die op het Kamperlijntje reden, waren stoomtreinen. De stoomtrein maakte zoveel lawaai dat de mensen in Kampen hun trein al snel "Woeste Willem" noemden.

Sneller reizen

De komst van de trein zorgde voor een grote verandering in het leven van de mensen in Kampen. De trein was veel sneller dan de trekschuit of paard en wagen. Je kon vanuit Kampen via Zwolle makkelijk naar bijvoorbeeld Utrecht en Amsterdam reizen. Daar ging je voor de komst van de trein niet zo snel naar toe. Overal in Nederland werden spoorlijnen aangelegd. Daardoor werd Nederland steeds "kleiner".

Kortste treindienst van Nederland

Tot 1892 was Kampen het eindstation van de belangrijke spoorverbinding naar Utrecht. Daarna werd het Kamperlijntje een aparte lijn tussen Kampen en Zwolle. Die spoorlijn is er nog steeds: het is de kortste treindienst van Nederland.