Hendrick Avercamp

“De Stomme van Kampen”

Tijd van ontdekkers en hervormers

Wereldberoemd

Ben je wel eens in het Stedelijk Museum in Kampen geweest? Misschien heb je dan ook wel het schilderij Winterlandschap met schaatsers gezien. Dit schilderij is door Hendrick Avercamp gemaakt: een wereldberoemde schilder uit Kampen.

Doof

Niemand had gedacht dat Hendrick zo beroemd zou worden. Hendrick was doofstom. In onze tijd is dat al best lastig. Maar Hendrick was geboren in 1585. Veel mensen dachten toen dat dove kinderen niets konden leren. Ze telden niet mee. Zijn ouders, stadsdokter en apotheker Berent Avercamp en Beatrix Vekemans, geloofden dat niet. Ze wilden dat Hendrick zichzelf zou kunnen redden. Daarom leerde Beatrix haar zoon lezen en schrijven.

Tekenen

Al snel gebruikte Hendrick zijn schrijfpen niet alleen om te schrijven, maar ook om te tekenen. Hij bleek een groot talent te zijn. Door te tekenen kon Hendrick laten zien hoe hij zich voelde. Toen hij oud genoeg was, ging Hendrick in de leer bij een tekenaar in Kampen. Daarna vertrok hij naar Amsterdam om schilderles te krijgen. Na 6 jaar keerde hij terug. Hendrick was kunstschilder geworden!

Koude winters

In de tijd dat Hendrick Avercamp leefde, waren de Nederlandse winters veel kouder dan nu. Je kon volop schaatsen. Hendrick was vaak bij het ijs te vinden: om te schaatsen en te tekenen. Hij maakte veel schilderijen van de ijspret in Kampen. Die schilderijen vinden we ook nu nog zo mooi, dat ze in musea over de hele wereld te vinden zijn.

Bovenkerk

Hendrick, "de Stomme van Kampen", overleed in 1634. Hij werd begraven in de Bovenkerk. Kijk daar maar eens of je zijn graf kunt vinden.