Met de trein

Dalfsen krijgt een station

Tijd van wereldoorlogen

Feest

Meer dan 60 jaar na de opening van de eerste spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem in 1839, kreeg ook Dalfsen een spoorlijn. Op 15 januari 1903 reed de eerste trein het nieuwe station binnen. Vanaf dat moment was Dalfsen een halte op de lijn Zwolle-Ommen.

Station Berkum/Dalfsen

Vóór 1903 konden de inwoners van Dalfsen ook wel met de trein. Op 1 oktober 1867 werd de spoorlijn Zwolle-Leeuwarden geopend. De halte Berkum/Dalfsen lag langs deze spoorlijn. Maar de halte lag bijna 10 km buiten Dalfsen. Wie met de trein wilde, kon er lopend of met de koets komen. De halte Berkum/Dalfsen werd tot 1923 gebruikt.

Sneller reizen

De komst van de trein zorgde voor een grote verandering in het leven van Dalfsenaren. De trein was veel sneller dan reizen met paard en wagen of lopen. Met dit nieuwe vervoersmiddel was je zo in Zwolle. En vanuit Zwolle kon je bijvoorbeeld naar Utrecht of zelfs Amsterdam reizen. Daar ging je voor de komst van de trein niet zo snel naar toe. Overal in Nederland werden spoorlijnen aangelegd. Daardoor werd Nederland steeds "kleiner".