Raketten

De Tweede Wereldoorlog in Dalfsen

Tijd van wereldoorlogen

Raketten

Begin september 1944 bouwden de Duitsers in de bossen bij Dalfsen een plek waar ze raketten konden afschieten. Deze raketten waren bedoeld voor de Belgische stad Antwerpen. Daar waren de Duitsers niet langer de baas. Soms ging het mis, en stortten de raketten in de omgeving van Dalfsen neer…

Oorlog

Op 10 mei 1940 brak in Nederland de Tweede Wereldoorlog uit. Duitse soldaten trokken Overijssel binnen. De Nederlandse soldaten hadden de opdracht gekregen om de Duitsers te vertragen. Daarom vernielden ze de belangrijke bruggen over de IJssel bij Deventer, Zwolle en Kampen. Op 14 mei hadden de Duitsers heel Nederland bezet. In het begin gedroegen de Duitsers zich nog netjes. Het leven leek door te gaan. Maar al snel bleek dat niet waar te zijn.

Donkere tijden

De Duitsers gaven het bevel dat 's nachts en 's avonds alles donker moest zijn. Tussen 12 uur 's nachts en 4 uur 's morgens mocht niemand zonder geldige reden naar buiten. Het dagelijks leven werd steeds moeilijker. Sommige producten zoals koffie, thee, suiker en zeep waren nauwelijks meer te krijgen. Voedsel werd steeds schaarser. De Nederlandse mannen werden gedwongen om werk voor de Duitsers te verrichten, zoals het bouwen van bunkers.

Verzet

Steeds meer mensen kwamen tegen de Duitsers in verzet. Dat was heel gevaarlijk. Veel mensen die bij het verzet hebben gezeten, hebben de oorlog niet overleefd. Tegelijkertijd waren er ook mensen die de kant van de Duitsers kozen.

Jodenvervolging

De Duitsers wilden alle joden vernietigen. Daardoor merkten de joden al snel de gevolgen van de bezetting. Ze verloren hun werk en spaargeld. In winkels, bioscopen, parken en cafés hingen bordjes met de tekst: "Verboden voor joden". Ook moesten ze een gele ster op hun jas dragen, waar het woord "jood" op stond. Vanaf 1941 voerden de Duitsers de Overijsselse joden naar concentratiekampen af. Na de bevrijding bleek dat weinig joodse mensen de verschrikkingen van de oorlog hadden overleefd. De zes joden in Dalfsen konden onderduiken. Eén man is op onderduikadres overleden. Hij werd in het geheim begraven. De andere vijf hebben de oorlog overleefd.

Vrij!

Aan het begin van de lente in 1945 naderden Engelse en Canadese soldaten Overijssel. Na felle gevechten met de Duitsers werd Haaksbergen op 1 april als eerste plaats in Overijssel bevrijd. Op 13 april volgde Dalfsen. De oorlog was eindelijk voorbij.