Stadion Feijenoord of: De Kuip

Wilhelmina wordt Feyenoord

Het begon heel eenvoudig. De spelers van voetbalclub Wilhelmina (1908) moesten zich omkleden in de achterkamer van een snoepwinkel aan de Paul Krugerstraat in Rotterdam-Zuid, vlakbij het stukje opgespoten grond nabij het Afrikaanderplein waar de wedstrijden werden gespeeld. Na enkele naamswijzigingen ging de club vanaf 1912 door het leven als Feijenoord.

Nadat als gevolg van voedselschaarste tijdens de Eerste Wereldoorlog het veld als volkstuin in gebruik werd genomen, verkaste de club naar een complex op de Kromme Zandweg. Daar werden ook de eerste grote successen geboekt, zoals het landskampioenschap in 1924. Hoewel er ruimte was voor zeker 12.000 toeschouwers, moest voor belangrijke wedstrijden worden uitgeweken naar Het Kasteel, het stadion van Sparta.

De Kuip

Het verhaal gaat dat voorzitter Leen van Zandvliet in 1931 in een droom op het idee van een groot nieuw stadion kwam. Zijn concept werd uitgewerkt door de architecten Van der Vlugt en Brinkman, die ook de bekende Van Nellefabriek (1929) hadden ontworpen. In het nieuwe stadion zou ruimte zijn voor maar liefst 65.000 toeschouwers. Er waren sceptici die openlijk het nut van zo'n groot stadion betwijfelden. Ook de zoektocht naar een geschikte locatie verliep moeizaam. Bemiddeling van havenmagnaat D.G. van Beuningen bracht uitkomst, waarna de keus viel op de Varkenoordse polder. Op 27 maart 1937 werd Stadion Feijenoord officieel geopend. De belangstelling was groot en het stadion, dat vanwege de vorm al snel bekend werd als De Kuip, werd al gauw een begrip, waarmee de van oorsprong eenvoudige volksclub Feijenoord zich definitief op de kaart zette.

De eerste Europacup

Rotterdam werd een echte voetbalstad en voor velen 'op Zuid' was de zondag niet compleet zonder een bezoek aan De Kuip. Met name de jaren zestig en zeventig waren gloriejaren voor de club, met legendarische spelers als Coen Moulijn, Eddy Pieters Graafland Willem van Hanegem en Ove Kindvall. Zij maakten deel uit van het team dat in 1970 - als eerste Nederlandse voetbalclub - de Europacup won.

Een nieuwe Kuip?

In 1994 werd het stadion grondig gerenoveerd en inmiddels zijn er plannen voor een Nieuwe Kuip. Deze zou vlakbij de huidige moeten komen, met plaats voor 65.000 tot 85.000 toeschouwers. Het is nog onduidelijk of deze plannen zullen doorgaan. Wel is zeker dat De Kuip - sinds 1991 een gemeentelijk monument - blijft bestaan.