Het zendergebouw

Zendmast

De architecten Ben Merkelbach en Piet Elling kregen de opdracht, voor de Nozema een nieuw zendergebouw te ontwerpen. Op de begane grond liggen de kantoren en controleruimten, daarachter een hoge zenderzaal. Rond de centrale zendmast werden nog acht kleinere masten geplaatst. In de waterdichte kelders zijn de technische ruimten geplaatst, in de bovenverdieping zijn aanhechtingsconstructies voor de stalen kabels verwerkt, die verbonden zijn met de zendmasten.

Hoewel de wereldomroep niet langer in IJsselstein werkzaam is, wordt de zendmast nog altijd voor dataverkeer gebruikt. Rond kerst worden de kabels van de hoofdmast volgehangen met lichtjes en vormen zo de grootste kerstboom van Nederland.

De toren bestaat uit een betonnen paal van 100 meter hoogte, waarop een buismast staat van bijna 260 meter. Het totale gebouw was met extra antennes 382,5 m hoog en daarmee een tijdlang het hoogste bouwwerk in Europa. Inmiddels is er een aantal meters afgehaald. Het betonnen deel heeft een binnendoorsnede van ruim tien meter, en is gemaakt van 30 cm dik beton. Het gewicht is 8000 kilo en om te voorkomen dat het gevaarte wegzakt, is het gefundeerd op 132 heipalen van 12 m lengte.

De mast kwam in 2011 in het nieuws toen er een brand uitbrak. Tegelijk brandde ook de zendmast in Smilde in Drenthe deels af.