Stadion Galgenwaard

Sport in Utrecht

In de jaren dertig van de twintigste eeuw werd Stadion Galgenwaard gebouwd als werkgelegenheidsproject. Niet lang daarvoor was een grote economische crisis uitgebroken, waardoor veel mensen werkloos waren geworden. Om de nood te lenigen, organiseerden rijk en gemeenten projecten om de werklozen te werk te stellen. Galgenwaard was er daar een van.

Op 21 mei 1936 werd de nieuwe sporttempel feestelijk geopend met onder andere een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen ADO Den Haag en Sparta. Het stadion bood plek aan 10.000 toeschouwers. Het werd de thuisbasis voor de voetbalclubs Hercules en DOS. Daarnaast werden er wielerwedstrijden gehouden. In 1954 was DOS de eerste club die betaald voetbal in het stadion speelde. Hun grootste succes behaalden de voetballers van Dos toen ze in seizoen 1957/1958 landskampioen werden. Utrecht was niet alleen een voetbalstad: ook op ander sportief terrein werden succes geboekt, zoals hockey en judo.

In de jaren zestig was Galgenwaard de thuisbasis van drie profclubs, naast DOS ook Elinkwijk en Velox. Deze drie clubs fuseerden in 1970 tot FC Utrecht, dat sindsdien in de eredivisie speelt. In deze tijd deed ook het voetbalvandalisme zijn intrede in Utrecht. Vooral de Bunnik-side was berucht. Toen FC Utrecht in 1981 de laatste wedstrijd in het oude stadion speelde, dat daarna gerenoveerd zou worden, besloten de supporters de slopers een handje te helpen en vernielden grote delen van het oude Galgenwaard.

Tijdens de daaropvolgende verbouwing speelde FC Utrecht in een tijdelijk stadion bij het Veemarktterrein. Nieuw Galgenwaard moest een modern stadion worden. Niet alleen diende het bestand zijn tegen vandalisme, ook kreeg het een multifunctioneel karakter, met winkels en kantoren. Op 18 augustus 1982 speelde FC Utrecht in het nieuwe stadion de openingswedstrijd tegen Southampton Football Club uit Engeland. In de jaren na de opening bleven de successen van FC Utrecht uit. Eindigde de club in het seizoen 80/81 nog als derde in de eredivisie, sindsdien moest FC Utrecht genoegen nemen met een plaats in de middenmoot. Alleen in de seizoenen 90/91 en 00/01 werd nog een vierde positie behaald. Meer succes behaalde de Utrechters in het KNVB Bekertoernooi. De beker werd gewonnen in 1985, 2003 en 2004. In 1982 en 2002 was FC Utrecht verliezend finalist. Vanaf 2000 werd Galgenwaard opnieuw grondig verbouwd, waarbij de capaciteit stijgt tot 24.500 toeschouwers. Ook kreeg het stadion een aantal skyboxen.