Woudenberg in Wereldoorlog II

Wat gebeurde er in Woudenberg

Op 13 mei verschijnen de Duitsers bij Scherpenzeel en komt de vuurproef. Scherpenzeel komt onder zeer zwaar artillerievuur te liggen. De verwoestingen zijn enorm. In de middag gaan ruim 3000 man van het Duitse 366e Regiment in de aanval. Ze komen er niet door. De verdedigers bij dit deel van de Grebbelinie houden stand.

Alle lof komt kapitein Moquette toe die zijn troepen bij de Engelaar met inzicht en heldenmoed weet te leiden. Helaas is hij in 1942 als verzetsstrijder in Soesterberg gefusilleerd.

De molen op het dan nog Woudenbergse deel aan de Scherpenzeelse kant van de Grebbelinie moet het ontgelden als de verdedigers een Duitse post boven in de kap willen uitschakelen. De molen gaat in vlammen op.

Nadat de Grebbelinie bij Rhenen gevallen is moeten de verdedigers zich tenslotte terugtrekken. De Landbouwschool aan de Brinkkanterweg wordt door artillerievuur beschadigd. Na het bombardement op het hart van Rotterdam wordt op 15 mei de capitulatie getekend. Diverse jongemannen uit Woudenberg zijn in de gehele oorlogsperiode in Duitsland te werk gesteld geweest of zijn in de omgeving ondergedoken.

Ook vele Woudenbergers zitten in de vijf slopende en bange jaren zogenaamd 'fout' en zijn lid van de NSB. Vele 'goede' Woudenbergers hebben blijvend nare herinneringen aan deze landverraders.