Hendrik Daniël Hooft

Belangrijke bewoner van Geerestein

Hendrik Daniël Hooft werd 25 oktober 1798 geboren in Amsterdam als zoon van mr. Gerrit Hooft en Susanna Cornelia Muilman. Hij was onder meer bierbrouwer, fabrikant en officier bij de schutterij van Amsterdam.

Hendrik Daniël verkreeg in 1834 het landgoed met kasteel Geerestein van de nazaten van Richard Christiaan van Rechteren, nadat de laatste eigenaar Adolf Hendrik van Rechteren ongehuwd en kinderloos was gestorven.

Hendrik Daniël gebruikte Geerestein als zomerverblijf, dit in tegenstelling tot zijn drie dochters die later het kasteel het hele jaar bewoonden.

Hendrik Daniël was een afstammeling van Pieter Corneliszoon Hooft, een Nederlandse historicus, dichter en toneelschrijver, alsmede drost van Muiden en baljuw van Naarden. Tegenwoordig nog bekend door de vernoeming in de literaire PC Hooftprijs en de naamgeving aan de exclusieve winkelstraat in Amsterdam.

Bovendien stamde hij af van Elisabeth Bas uit Kampen, een herbergierster beroemd vanwege het naar haar genoemde sigarenmerk.

Hendrik Daniël overleed op 10 september 1879 in Woudenberg.

Na zijn dood werd het landgoed Geerestein geërfd door zijn zeven kinderen. Zijn drie ongehuwde dochters: Wilhelmina, Susanna Cornelia en Susanna Jacoba namen Geerestein over. Grote delen van het landgoed moesten echter verkocht worden om de rest van de familie uit te kopen. De drie freules Hooft hebben de rest van hun leven op kasteel Geerestein gewoond.