Transport

Transportstad

Tijd van burgers en stoommachines

Meer dan twintig transportbedrijven bevolken de industrieterreinen in Rijssen. Dat is tamelijk uitzonderlijk voor een kern met minder dan 30.000 inwoners. Het aantal transportbedrijven in Rijssen is niet op twee handen te tellen, met bekende namen als Pultrum, Nijwa, LTE, Ten Brinke, Wessels en Baan. De strategische ligging van Rijssen vormt een belangrijke verklaring voor de groei van deze branche. Daarbij was vooral de realisatie van de A1 als één van Nederlandse belangrijke doorvoerroutes naar Duitsland begin jaren zeventig van groot belang. De transportsector weet ook in moeilijke tijden het hoofd boven water te houden. Van onderlinge concurrentie is in transportstad Rijssen geen sprake. Samenwerken luidt het credo. En dat werkt in de Reggestad.

Brinks Transport

Het oudste transportbedrijf van Rijssen is Brinks Transport. Het is ontstaan uit de firma Sanderman. Dit bedrijf werd omstreeks 1860 opgericht door de over-overgrootvader van de huidige directeur J.H. Brinks. Het familiebedrijf is door de jaren heen steeds overgegaan van vader op (schoon)zoon. Vroeger had Sanderman bodediensten met paard en wagen op Deventer en Almelo. Ook werden er goederen die in Rijssen per spoor binnenkwamen gedistribueerd naar winkels en fabrieken in Rijssen en omgeving. Sanderman is later verdeeld onder twee broers: zoon Evert Jan kreeg de bodedienst op Almelo en zoon Mannes de bodedienst op Deventer. Uit het bedrijf van zoon Mannes Sanderman is het huidige Brinks Transport ontstaan.

Baan Rijssen: Transporten BV

Baan Rijssen is van oorsprong een familiebedrijf, opgericht door de vader van de huidige eigenaar, de heer W. Baan. Vóór de Tweede Wereldoorlog was er nog geen gemotoriseerd vervoer, maar werden de opdrachten uitgevoerd met paard en wagen. Opdrachtgevers waren destijds: boerenbonden voor het vervoer van veevoeders, melkfabrieken voor het vervoer van melk en groenteboeren voor het vervoer van groente vanaf de veiling. Veel wegen waren onverhard en voorzien van diepe karrensporen. Om producten te mogen vervoeren met paardentractie had men een spaciale vergunning nodig. Na de oorlog werd de paardentractie vervangen door gemotoriseerd materieel. In die tijd kwam het vervoer van bouwmaterialen voor diverse aannemers en handelaren langzaam op gang

Wessels Transporten

In 1937 werd Wessels Transporten als W. Wessels Rijssen opgericht door Willem Wessels. Een aantal jaren later stapte ook zijn broer Hendrik in de onderneming. Samen bouwden ze gedurende de eerste moeilijke jaren aan het bedrijf. Eind jaren zeventig kwamen de zoons de firma versterken. Op dit moment wordt de zaak geleid door Mannes Wessels. Ondertussen zet ook de nieuwste generatie Wessels de eerste stappen in de transportwereld.

Mensink Rijssen BV

Mensink Rijssen BV bestaat sinds 1942. Vervoerde de oude heer Mensink in het prille begin kolen en cokes, tegenwoordig is Mensink Rijssen BV specialist in het transport en de overslag van bouwmaterialen en het transport en de recycling in een eigen recyclinghal van bouw- en sloopafval. Tot de opdrachtgevers behoren met name veel bouwondernemingen, die er in Rijssen in overvloed zijn. Maar ook regionale containerbedrijven gebruiken het terrein van Mensink als regionaal overslag.

Nijhof en Wassink

De heren Herman Nijhof en Evert Wassink runden beiden hun eigen transportbedrijf te Wierden. Zij besloten per 1 januari 1967 de krachten te bundelen aan de Stamanstraat in Wierden. Uitbreiding van de activiteiten volgde al snel: in 1968 verkregen zij het sub-dealerschap van Volvo Bedrijfswagens. Al snel werd dit gevolgd door het hoofdagentschap in 1970. De garageactiviteiten gingen hun eigen leven leiden onder de naam Nijwa BV. Langzaam groeiden ze uit hun jasje in Wierden en in 1981 volgde de verhuizing van Nijwa naar de Fahrenheitstraat in Rijssen. In 1982 namen zij het Volvo-dealerschap voor Noordoost Overijssel en een groot deel van de polder over. 3 jaar later werd de nieuwbouw van een nieuw transportcomplex te Rijssen gerealiseerd. Met een feestelijke optocht van het gehele wagenpark verhuisden zij van Wierden naar de Galvanistraat in Rijssen, schuin tegenover Nijwa Rijssen BV. Tevens begonnen ze in 1985 met de bouw van diverse silo-terminals ten behoeve van de op- en overslag activiteiten.

Transportstad 2010

Dit zijn maar enkele bedrijven die de revue passeren, maar het geeft een goede indruk wat met hard werken tot stand is gebracht. Met recht heeft men Rijssen op de kaart gezet, zowel nationaal als internationaal en het is niet verwonderlijk dat Rijssen tot transportstad 2010 van Nederland is uitgeroepen.