De Pelmolen

Rijssen molenstad

Tijd van pruiken en revoluties

Landbouw

Landbouw is altijd belangrijk voor Rijssen geweest. Daarom stonden er zeven molens. Je kon ze vinden aan de Regge, Molendijk, Vennekesgaarden, Nijverdalseweg, Klokkendijk en bij Het Molke. Eén van de eerste molens in Rijssen werd al in het begin van de 14de eeuw aan de Watermolenwal gebouwd. In molens werd bijvoorbeeld boekweit, gerst, rogge, haver en maïs gemalen, olie geslagen uit lijn- en koolzaad en hout gezaagd.

Gezelligheid

Alle boeren uit de omgeving kwamen naar de molen om hun graan te laten malen. Tijdens het wachten, wisselden de boeren de laatste nieuwtjes uit. Als het graan gemalen was, ging het meel naar de bakker. Die bakte er lekkere broden van. Later gebruikten de boeren het meel steeds vaker om varkensvoer van te maken.

Pelmolen

De belangrijkste molen in Rijssen was de pelmolen van Ter Horst. Deze molen aan de Regge werd in 1770 door Jan ter Horst gebouwd. De molen was met de zomp (boot) goed bereikbaar. Daardoor brachten veel boeren uit de omgeving hun lijn- kool- en raapzaad naar de molen om het daar te laten pletten en tot olie te slaan. Ook werd er gerst gepeld in de molen, dat werd gebruikt voor het maken van bier. Molen Ter Horst werd één van de belangrijkste molens in Twente.

Nieuwe uitvindingen

De uitvinding van de stoomkracht en later de elektromotor zorgden voor het einde van de molens in Rijssen en de rest van Nederland. Door stoomkracht en elektriciteit kon de molenaar de molen zonder wind laten draaien. Langzaam verdwenen de windmolens en de molenaars. In Rijssen is één molen bewaard gebleven: de molen van Ter Horst. Wil je weten hoe de molen er uit ziet? Laat je dan eens rondleiden door één van de molenaars.