Willem Vleertman

Beroemde Oldenzaler

Tijd van pruiken en revoluties

Vragen we een willekeurige Oldenzaler wie de beroemdste Oldenzaler is, dan hoor je veel namen zoals Willem Racer en Philippus Rovenius. Ze zijn echter niet in Oldenzaal geboren. Dat is Willem Vleertman wel. Hij werd geboren op 1 augustus 1658. Zijn moeder was een Oldenzaalse burger, geboren uit de oude Overijsselse familie Van Grande, en zijn vader was luitenant onder de "Cavallery des Princen van Oranje". Willem zou slechts een deel van zijn jeugd doorbrengen in Oldenzaal. Na de vroege dood van zijn ouders ging hij met de officieren van het leger mee. In het rampjaar 1672 was hij als 14-jarige actief als verkenner. Hij leerde vlot en maakte snel promotie. In 1691 was hij al kapitein.

Zijn verdere avonturen

Hij werd 84 jaar en leefde in een periode met veel oorlogen. Willem maakte zo'n 45 belegeringen en innames mee. Maar hij was meer dan militair. Hij werd een belangrijke koerier voor koning stadhouder Willem III. Hij maakte een rondreis door Europa met de zoon van de Amsterdamse burgemeester. Deze reis nam 1 jaar in beslag. Voor de Staten van Holland bracht hij vredesvoorstellen over naar de Turken in Constantinopel. Hij richtte met succes postdiensten op en werkte daarbij effectiever dan de Europese postfamilie Thurn & Taxis. Die begon dan ook een proces bij de Duitse keizer. Willem verloor dit proces. Hij werd als spion gearresteerd. Hij redde op hoge leeftijd de stad Amsterdam van een overstroming en controleerde de dijken in de kop van Noord-Holland. Hij werd door de Staten van Holland beloond met gouden medailles, nu vergelijkbaar met de Militaire Willemsorde.

Slag bij Hochstadt

Het belangrijkste moment in zijn leven was bij de slag bij Hochstadt in 1704. Met deze belangrijke slag in de Spaanse Successieoorlog wilde Koning Lodewijk XIV van Frankrijk de baas worden in Europa. De geallieerden, Engelsen en bondgenoten, durfden niet tot de aanval over te gaan, omdat de bevelhebbers, de hertog van Malborough en prins Eugenius, dachten dat het terrein te moerassig was. Willem hoorde hiervan, sprong op zijn paard en reed het "moeras" in. Het bleek hard genoeg te zijn. Terwijl de vijandelijke kogels hem om de oren vlogen, keerde hij veilig terug. Het Franse leger werd daarna een zware slag toegebracht.

Oldenzaal en Amsterdam

Willem is in zijn leven nog een enkele keer in Oldenzaal geweest. Toen George I van Hannover koning van Engeland werd, bracht Willem hem eerst van Hannover naar Londen en daarna zijn vrouw en gevolg. Deze reis ging over Oldenzaal. Het grootste deel van zijn leven woonde hij in Amsterdam. Daar overleed hij en werd hij in de nieuwe Lutherse Kerk begraven. In een boekje uit 1861, geschreven door J.H. Behrns en uitgegeven in Harlingen, werden vijf beroemde Nederlanders beschreven in de volgende volgorde: Frederik Hendrik, Willem Vleertman, Prins Willem I, Michiel Adriaansz. de Ruijter en Jan de Wit. De Oldenzaalse Willem bevond zich in een illuster gezelschap.