Huttenkloas geradbraakt

Rechtspraak in Oldenzaal

Tijd van pruiken en revoluties

Moord!

In mei 1775 werden in het kleine dorpje Bentelo bij Goor twee moorden gepleegd. Al gauw werden Klaas Annink, zijn vrouw Aarne en hun zoon Jannes van deze moorden beschuldigd. Zij zouden samen de misdadiger Pompen Hendrik en de kousenverkoper Willem Stint hebben gedood. Klaas, Aarne en Jannes woonden in een armzalig hutje. Vandaar dat Klaas Annink de bijnaam Huttenkloas kreeg.

Dwangstoel

Klaas, Aarne en Jannes werden naar de gevangenis in Oldenzaal gebracht. Hier kwamen alle misdadigers uit Twente terecht. In de gevangenis stond een dwangstoel, voorzien van kettingen en spijkers, om gevangenen te laten bekennen. Ook Huttenkloas zou op deze stoel gezeten hebben. Wil je weten hoe de stoel er uit ziet? Ga dan eens in Museum het Palthe-Huis kijken.

Geen advocaat

In onze tijd wordt iedere verdachte van een misdaad geholpen door een advocaat. In de tijd van Huttenkloas kregen verdachten geen advocaat. Ze werden alleen beschuldigd en net zo lang gemarteld totdat ze vertelden wat ze gedaan hadden.

Radbraken

Klaas, Aarne en Jannes werden ter dood veroordeeld. Klaas en Jannes werden geradbraakt. Dat gebeurde vastgebonden op een wiel. Beide mannen werden net zo lang door de beul geslagen totdat ze dood gingen. Aarne werd gewurgd aan de wurgpaal. Dat gebeurde op het galgenveld, net buiten de stadspoort. Voor veel mensen was een terechtstelling een echt uitje.