Stroomstoring

Grote spelers in kabels en kasten

Tijd van televisie en computers

Op vrijdag 25 november 2005 om 14 uur werd Haaksbergen getroffen door een stroomstoring die liefst drie dagen zou duren. Oorzaak waren de extreem slechte weersomstandigheden, waardoor drie hoogspanningsmasten bezweken onder de last van zware sneeuwval en ijzel. Door deze calamiteit raakte het openbare leven ernstig ontregeld.
Straatverlichting viel uit, koelinstallaties in supermarkten en andere winkels werkten niet meer, beveiligingsinstallaties raakten buiten dienst, winkels moesten sluiten. En terwijl het buiten winters koud was, deed de centrale verwarming het niet meer, lampen konden niet meer branden en radio, televisie, computers en telefoons vielen uit. Een gepland huwelijk kon nog wel doorgaan, bij romantisch kaarslicht! Het gemeentebestuur formeerde een crisisteam onder leiding van de burgemeester. De burgers werden geïnformeerd via geluidwagens. Die konden het bericht verspreiden dat met de plaatsing van stroomaggregaten het ergste leed zou worden bestreden. Maar die machines stonden natuurlijk niet direct op alle plaatsen waar die nodig waren. Niemand kon duidelijkheid verschaffen over het tijdstip waarop de storing zou zijn opgelost. Pas op maandag 28 november waren de problemen ook in de laatste wijken verholpen. De schade voor restaurants, winkeliers, tal van andere bedrijven en veel particulieren liep flink in de papieren. Energiebedrijf Essent gaf de burgers voor het ongemak een compensatie van € 35,‒. Verdere claims moesten bij de verzekeringsmaatschappijen worden neergelegd. Essent vergoedde de pijn voor de gemeente enigszins door een bedrag te schenken waarvoor de scholen als eerste in Nederland digitale schoolborden konden aanschaffen. Om een herhaling van deze calamiteit te voorkomen, is in de stroomtoevoer een omleiding aangebracht. Haaksbergen moet zo minder kwetsbaar worden voor zijn ligging aan het eindpunt van het netwerk.

O&K

In Haaksbergen zijn twee grote industrieën gevestigd die op nationale en internationale schaal een leidende positie innemen in de productie van verdeling- en transportsystemen voor elektrische toepassingen: Odink & Koenderink (O&K) en de Twentsche Kabelfabriek (TKF). O&K is in 1920 opgericht door Jan Derk Odink. Gerrit Koenderink werd zijn compagnon. Zij werden opgevolgd door hun zonen ir. M.H. Odink en D.W. Koenderink. Bij gebrek aan bedrijfsopvolgers is O&K in het jaar 2000 onderdeel geworden van het Europese Industrial Systems, een werkmaatschappij van het Amerikaanse General Electric. Met rond 300 medewerkers is O&K uitgegroeid tot een van de grootste producenten van elektrotechnische verdeelsystemen en componenten voor midden- en laagspanning, met onder meer schakelkasten en beveiligingscomponenten. Tot de klanten behoren de overheid, energiebedrijven, industrie, elektrotechnische groothandel en installateurs.

TKF

De Twentsche Kabelfabriek is in 1930 opgericht door Johannes Cornelis van der Lof, met medewerking van Jan Derk Odink. Men begon met de productie van elektriciteitskabels. In het begin werd veel tegenwerking ondervonden van de Nederlandse Kabelfabriek, die geen concurrentie gewend was. TKF leverde echter een goed product en wist zich al snel een goede positie te verwerven op de kabelmarkt. Nationaal en internationaal lukte het om grote opdrachten binnen te halen. Wereldwijd worden door het Haaksbergse bedrijf kabelproducten geleverd, tot in het Verre Oosten en Zuid-Amerika. Naast de bestaande fabriek in Haaksbergen is een productiehal gebouwd voor de fabricage van glasvezelkabel. Zo'n fabriek staat ook in China. Sinds 2010 zijn de Nederlandse kabelactiviteiten geconcentreerd in Haaksbergen, waar 400 mensen werken. TKF is onderdeel van de beursgenoteerde holding TKH, die wereldwijd 70 bedrijven telt met ruim 4.000 werknemers. De kabelproducent geldt als een technologisch zeer innovatieve onderneming, die een toonaangevende positie heeft verworven, mede door overnames van gespecialiseerde bedrijven in het buitenland. TKF richt zich op de markten van breedband, energiedistributie, marine en offshore, railinfrastructuur, woningbouw, utiliteits-, industrie-, en weg- en waterbouw. Aan het hoofd van de holding TKH staat Alexander van der Lof, kleinzoon van de oprichter.