Openluchtzwembad

Recreatie en toerisme

Tijd van televisie en computers

Een van de bijzondere voorzieningen in park Scholtenhagen is het tropisch zwemparadijs De Wilder uit 1990. Op de plek waar dit is gebouwd, lag sinds 1957 het gemeentelijk openluchtzwembad. Dat was niet de eerste openbare zwemgelegenheid. De geschiedenis daarvan gaat veel verder terug, naar de Buurserbeek bij de Oostendorper Watermolen.
Nog niet zo lang geleden gingen de mensen bij mooi weer zwemmen of poedelen in het Buursermeertje, een vennetje of in een van de beken. Vooral de Buurserbeek bij de Oostendorper Watermolen was geliefd. De beek was niet diep en dat gaf een veilig gevoel, omdat de meeste mensen toen niet goed konden zwemmen. In 1927 bestond al een bad- en zwemvereniging, genaamd De Watermolen. De club had er badhokjes geplaatst en een echte houten duikplank aangebracht. Ook werden in dit natuurbad zwemwedstrijden georganiseerd en zwemlessen gegeven. De zwemleraar spande hiervoor twee touwen over het water, waartussen werd geoefend. Dat water kon nogal eens koud zijn, dus de lessen beperkten zich tot de warmere maanden. Hij ging dan elke dag de watertemperatuur meten en die maakte hij in het dorp bekend. Het was nog de tijd dat mannen en vrouwen niet gelijktijdig mochten zwemmen. In de Buurserbeek kon het zomaar gebeuren dat een dood varken voorbij kwam drijven, dat door een boer in de beek was gegooid om ervan af te zijn. Het zwembad bij de Oostendorper Watermolen verloor zijn status in 1957, toen op het Scholtenhagen een gemeentelijk openluchtbad werd geopend. De aanleg had het voor die tijd enorme bedrag gekost van f 500.000,‒ (omgerekend € 210.000,‒). De eerste jaren trok het bad 150.000 tot 200.000 bezoekers per zwemseizoen. Maar toen er in 1976 in de wijk De Els een overdekt zwembad werd gebouwd, liep het aantal bezoekers van het openluchtzwembad drastisch terug. De exploitatie ging te veel kosten, waarop het werd gesloten en gesloopt. Ook het binnenbad ging dicht. Dit werd verbouwd tot een grote sportschool. Voor de beide oude zwembaden kwam in 1990 zwembad De Wilder in de plaats.

Buitengebied

Het subtropisch zwembad is een van de grote recreatieve voorzieningen in park het Scholtenhagen. Wie ontspanning zoekt, kan hier vandaan eindeloos wandelen en fietsen in de aangrenzende uitgestrekte bossen en heidevelden, zoals het Assinkbos, het Lankheterbos met Waterpark Het Lankheet, Haaksbergerveen, Buurserzand en het Witteveen, waar Schotse Hooglanders vrij rondlopen. In het buitengebied zijn verscheidene bijzondere trekpleisters: Theeschenkerij Jordaan met zijn expositieruimte, de Oostendorper Watermolen, het Buursermeertje, de speeltuin bij grenswinkel Ter Huurne en de vlak over de grens gelegen uitspanning de Haarmühle.

Museum Buurt Spoorweg

Een indrukwekkende attractie in het buitengebied vormen de tussen Haaksbergen en Boekelo rijdende locomotieven en treinwagons van de MBS. De stichting, opgericht in 1967, beschikt over tientallen gerestaureerde historische stoomlocomotieven en treinwagons. De MBS trekt jaarlijks 60.000 bezoekers die een rit komen maken. Als museum is de MBS hiermee de grootste publiekstrekker van Overijssel. Het zijn vooral vrijwilligers en stagiaires die deze mooie vorm van recreatie in stand helpen houden. Het station dateert uit 1884. Er wordt continu aan gewerkt om dit monument met het stationsemplacement, de loodsen en werkplaatsen in oude luister te herstellen.