Allô Jannaô

Toneel en revue in Haaksbergen

Tijd van wereldoorlogen

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog kwam het normale leven in Haaksbergen weer op gang. Op cultureel gebied werden diverse verenigingen opgericht. In Haaksbergen bleek behoefte te bestaan aan een revue. Op aanraden van toenmalig wethouder Somhorst besloot Arnold Morsinkhof de kar te trekken. Samen met Jan Noordink en Alfons van Sark benaderde hij regisseur Bert Mutter. Zo ontstond in 1949 de Haaksbergse Revue.
Spoedig daarna volgde de eerste uitvoering van Allô Jannaô in het Sint Jozefgebouw aan de Hibbertsstraat (later afgebrand). Er waren weinig mogelijkheden voor decors; zelfgemaakte schijnwerpers en een staande schemerlamp dienden als orkestverlichting. Maar de sfeer was er. De revue gaf een terugblik op de eerste naoorlogse jaren en het dialect werd gekozen als spreektaal. Jaar in jaar uit konden de bezoekers een avond lachen om allerlei vooral plaatselijke zaken en gebeurtenissen. Wat begon als een gezellige dorpsrevue, groeide uit tot een show met zang, dans en spel. Een van de bekendste scènes is ongetwijfeld 'In de klere' door Tone (Alfons van Sark). Een trui, door Jannaô gebreid, met ongekende mogelijkheden. Hij kon gedragen worden als trui, als broek. Je kon er zelfs met z'n tweeën in. Een stevige Duitse dame wilde dit bij een Euregio-uitwisseling wel eens met Tone proberen, tot grote hilariteit. Na een zwerftocht langs allerlei locaties is theater De Kappen nu de thuisbasis van het gezelschap. Allô Jannaô presteert het al meer dan 60 jaar onafgebroken een complete revue aan haar bezoekers te presenteren, steeds voor uitverkochte zalen. Telkens weet Allô Jannaô het lijflied waar te maken:

Wat geet 't er wier in Hoksebarge too
Allô Jannaô, Allô Jannaô
Et is wier 'n spul, joa, joa, dat zee'j wa zo
Allô Jannaô, Allô Jannaô
Joa, wie lacht en wie zingt,
En wie daanst en wie spring Wat geet 't er wier in Hoksebarge too
Wat geet 't er wier in Hoksebarge too
Allô Jannaô, Allô Jannaô

Toneelvereniging Klim Op

Sinds februari 1947 brengt deze toneelvereniging met een enthousiaste groep mensen boeiende toneelvoorstellingen op de planken. Op Koninginnedag en met Sinterklaas worden speciaal voorstellingen gegeven voor de onderbouw van de basisscholen. Veel mensen uit Haaksbergen hebben in hun kinderjaren een uitvoering bezocht van Klim Op.

Buurser Revue

De Buurser Revue is opgericht op 1 maart 1955. Zaken uit de Buurser gemeenschap worden op komische wijze belicht en op de korrel genomen door Toon, Derkjan, Dieka, Jean en Dien. In 2010 werd er voor de 50ste keer een revue opgevoerd en dit werd gevierd met een voorstelling in de boetnloch op het erf van de familie Resing. De titel: 'Wat 'n Volk'.

Ait Vedan

Jaarlijks voert deze groep een toneelstuk op in 't Meuken in St. Isidorushoeve. Enig doel: het versoepelen van de lachspieren van het publiek. Soms is er ook hilariteit bij de eigen acteurs en actrices. Bij een uitvoering veronderstelde een speler dat er water in het glas zat. Het glas werd in één teug achterovergeslagen, waarna hij erachter kwam dat er echte jenever in zat.

Karel van de Kate

Dit is de artiestennaam van conferencier Bennie Morsinkhof, die zijn publiek trakteert op een portie droge Twentse humor. Tijdens het radioprogramma ZieZo Zaterdag op RTV Oost geeft hij zijn eigen kijk op het weer. Een van zijn bekendste weerspreuken is: "Grotva zea vroger aait: steet 'n haan op de karke met 'n stat noar 't west'n, dan kan al dat water 'n dag mooi verpest'n". Ook was hij een van de vaste acteurs in het theaterprogramma Twente Plat.