Enterse dagen

Dorpsfeesten

Tijd van televisie en computers

Hendrik ter Harmsel dreef in het midden van de vorige eeuw een manufacturenzaak in Enter, maar was bovenal verslingerd aan zijn hobby: paarden. Dat bracht hem en zijn collega-winkeliers Jan Leemreize, Marinus Philippi en Frits Velten er toe een paarden- en ponymarkt te organiseren in het centrum van het dorp, in combinatie met een warenmarkt. De datum werd geprikt op tweede donderdag van de bouwvakvakantie. In 1966 ging het evenement van start. Binnen enkele jaren ontwikkelde de markt zich tot een evenement waar heel Enter naar uitkeek en bovendien duizenden vakantiegangers naar het dorp trok. Een plaatselijke verslaggever meldde eens verbaasd: "De auto's stonden tot ver in de buitenwijken van Enter geparkeerd." De Enterse Marktcommissie is naast de gemeentelijke ondersteuning nog steeds een onmisbare factor in de organisatie van deze paarden- en ponymarkt. Het aanbod heeft zich in de loop van de jaren flink uitgebreid: eerst kwam er een vleesveeshow bij en recent ook een show van oude en zeldzame landbouwtrekkers.

Driedaags festijn

Binnen de gelederen van het Open Jongerenwerk Pasatimiqua kwam in 1976 de gedachte naar voren een grootschalig dorpsfeest te organiseren. De jongeren enthousiasmeerden Plaatselijk Belang, de VVV en de winkeliersvereniging en zo werden al 1 jaar later, in 1977, de eerste Enterse Dagen gehouden. 3 dagen feest waarbij de Enterse noaberschap centraal stond: "Voor en door Enter" was het motto. Buurtbewoners versierden hele straten, bouwden schitterende wagens voor een feestelijke optocht, zeskampteams gingen de onderlinge strijd aan n overal in het dorp verrezen plekken waar het goed zitten en drinken was.

Noaberschap

De Enterse Dagen vonden eerst om de drie jaar en later elke vier jaar plaats, met elke keer een nieuw thema. Het driedaags feest kreeg volop steun vanuit brede lagen van de bevolking. In 2012 staat de tiende editie op stapel. Het versterken van de noaberschap staat voorop. Al jarenlang bijt de Enterse Band het spits af. Ook de Pats Boem Show is een lokale klassieker geworden die formaties als Majafra en Neet Zuuver heeft voortgebracht. Na de feestelijke optocht op de zaterdagavond davert het dorp van het feestgedruis in de tientallen buurtonderkomens. Dan viert de oude noaberschap hoogtij.