Met de trein

Enschede krijgt een station

Tijd van burgers en stoommachines

Steenkool

In de vele textielfabrieken in Enschede stonden machines die op steenkool werkten. De steenkool werd in Duitsland gehaald, met paard en wagen. In 1861 werd er 7,5 miljoen kilo steenkolen vervoerd tussen Duitsland en Enschede. Die reis duurde wel 14 uur!

Plannen

Wat zou het handig zijn als er een treinverbinding met Duitsland kwam, dachten de fabrieksbazen. De trein was niet alleen veel sneller, maar kon ook veel meer kolen vervoeren dan een paard en wagen. Er werd een spoorlijn aangelegd tussen Zutphen, Goor, Hengelo en Enschede naar de Duitse grens. In 1866 was het station aan de Parkweg in Enschede klaar. Het station lag tegenover de plek waar nu hotel Rodenbach staat.

Tussen de kolen

Vanaf 1868 werd de spoorlijn verder doorgetrokken naar Duitsland. In 1875 kon je al helemaal naar Munster reizen. De eerste treinen vanuit Duitsland bestonden bij gebrek aan personenwagons uit kolenwagens, waar zitbanken in gebouwd waren. Door de komst van de trein werd de wereld voor de Enschedeërs veel "groter". Wilde je vóór de komst van de trein ergens naartoe, dan ging je lopen of met de koets of trekschuit. Dat kostte veel meer tijd dan reizen met de trein.

Winterswijk, Oldenzaal

Er kwam in 1885 ook een verbinding tussen Enschede en Winterswijk. Deze lijn was niet alleen belangrijk voor het vervoer van kolen, maar ook voor personenvervoer. In 1887 werd de lijn doorgetrokken naar Oldenzaal. Veel fabrieken hadden een aansluiting op deze lijn. Door concurrentie van andere vervoersmiddelen, zoals de bus, kwam er in 1937 een einde aan het personenvervoer. Het vervoer van goederen ging door tot 1972.

Stations nu

Tegenwoordig heeft Enschede nog drie stations: station Enschede, Enschede Drienerlo, vlakbij het FC Twente-stadion en de Technische Universiteit, en Enschede-Esmarke, voor de bewoners van de wijk Esmarkerveld.