Planetoïde “Gosemeijer”

Volkssterrenwacht van de grond

Tijd van televisie en computers

De geschiedenis van de Volkssterrenwacht Twente, nu Cosmos Sterrenwacht Dinkelland geheten, begon achter in de tuin van Hennie en Paula Gosemeijer in Denekamp. Hennie Gosemeijer werd geboren op 21 augustus 1923 op een boerderij in het lommerrijke Berghum, een buurschap net ten zuidoosten van Denekamp. Deze boerderij was het eeuwenoude erve Otman en lag pal naast de plek waar hij en zijn gezin later gewoond hebben. Net als velen van zijn leeftijdgenoten heeft Gosemeijer een tijd doorgebracht in wat toen nog Nederlands-Indië heette. De overweldigende Melkweg die hij daar 's nachts aanschouwde, zorgde ervoor dat sterrenkunde een grote hobby van hem werd.
Het eerste telescoopje werd in het midden van de jaren zestig vervangen door een 15 cm lenzenkijker, die in een heuse koepel geplaatst werd. Een koepel, die met provisorisch materiaal was opgebouwd. De autodidact Gosemeijer bouwde al vanaf de beginjaren vijftig veel apparatuur zelf op de voor hem zeer kenmerkende wijze. Hij bestudeerde van hieruit zon, maan, sterren, planeten, UFO's en satellieten en het liet Gosemeijer niet los. Het Amerikaanse Apollo-ruimtevaartproject, ruimtestations als de Skylab en het Russchische Saljoet en Mir moeten hem mateloos geboeid hebben. De eenvoudige koepel, waarin hij door zijn ontdekkingen in het heelal steeds enthousiaster werd, trok ook publiek aan en in 1974 werd officieel de Volkssterrenwacht Twente opgericht. Gosemeijer was van waarnemer ook voorlichter geworden.

Satellietwaarnemer NASA

In 1964 werd hij officieel satellietwaarnemer van de NASA, maar hij was ook actief voor Engeland en zelfs Rusland. In opdracht van de NASA nam Gosemeijer duizenden satellieten waar, en bracht hun banen in kaart. Toen Gosemeijer in 1990 om gezondheidsredenen moest stoppen, werd hem de Simon Stevin-kijker uitgereikt, een felbegeerde onderscheiding, waarmee hij op het niveau van Wubbo Ockels en Chriet Titulaer werd gewaardeerd. Al vrij kort daarna werd de massaliteit van de sterrenwacht onbeheersbaar voor de familie Gosemeijer, en werd na overleg besloten tot verplaatsing naar een nieuwe locatie. In 1994 moest het echtpaar Gosemeijer, gedwongen door voortschrijdende ziekte, hun geliefde huis aan de Mekkelhorsterstraat verlaten. Hennie overleed in 1999 op 75-jarige leeftijd. Begin jaren negentig werd de sterrenwacht verplaatst naar de huidige plek in Lattrop. Een indrukwekkende nieuwbouw staat garant voor een van de drukst bezochte sterrenwachten van Nederland. In de loop van de jaren groeide de sterrenwacht van 5.000 naar 12.000 bezoekers, en werden er onder andere een nieuwe filmzaal en planetarium gebouwd. De prachtige sterrentuin aan de Dinkel is de kroon op het werk van alle sterrenwachters. In de sterrentuin staat als eerbetoon aan het echtpaar Gosemeijer het oude observatorium van de volksterrenwacht Twente. De periode in Berghum blijft echter heel bijzonder in de herinneringen van een aantal sterrenwachters.

Planetoïde "9490 Gosemeijer"

Als dank voor al zijn goede werk is door de Internationale Astronomische Unie (IAU) de planetoïde 9490 naar de oprichter van de Volkssterrenwacht Twente, Hennie Gosemeijer vernoemd. Planetoïde "9490 Gosemeijer" draait in ruim 5 jaar om de zon op een gemiddelde afstand van 440.000.000 km. De diameter van het rotsblok, de "9490 Gosemeijer", wordt geschat tussen de 8 en 15 km. Zo leeft de naam van Hennie Gosemeijer voor altijd voort tussen de sterren.