Gerard ter Borch

Kunstenaar uit Zwolle

Tijd van regenten en vorsten

Straat

Je bent vast wel eens door de Terborchstraat gekomen. Deze straat ligt tegenover het station, in de Stationswijk. De straat is in 1882 vernoemd naar een beroemde kunstenaar uit Zwolle: Gerard ter Borch. Gerard werd in 1617 in Zwolle geboren. Hij woonde met zijn familie in de Sassenstraat, op nummer 21. Het huis staat er nog steeds.

Creatieve familie

Gerard kwam uit een creatieve familie. Zijn vader, Gerard de Oude, was schilder. Zijn broers en zus tekenden en schilderden ook. Zodra Gerard oud genoeg was om een tekenpotlood vast te houden, kreeg hij les van zijn vader. Het liefst maakte hij tekeningen van Zwolle en de boeren rondom de stad.

Weg uit Zwolle

Toen Gerard zijn school had afgemaakt, vertrok hij uit Zwolle. Hij ging in de leer bij schilders in Amsterdam, Haarlem en Londen. Uit oude brieven weten we dat zijn vader hem bleef helpen. Soms stuurde Gerard de Oude tekenmaterialen, zoals penselen, papier, krijt en verf naar zijn zoon. In 1654 ging Gerard in Deventer wonen.

Beroemdheid

Veel mensen vonden Gerards schilderijen mooi. Vooral zijn portretten waren populair. In de tijd dat Gerard leefde, bestond het fototoestel nog niet. Als je een portret wilde, ging je naar een schilder toe. Dat kostte veel geld. Daarom konden alleen rijke mensen een portret laten schilderen.

Over de hele wereld

Ook nu vinden we de schilderijen van Gerard ter Borch nog mooi. In het Stedelijk Museum in Zwolle kun je twee van zijn schilderijen bekijken. Maar ook in musea in Parijs, Londen en New York hangen schilderijen van de Zwolse schilder.

Grote Kerk

In 1681 overleed Gerard ter Borch. Je kunt zijn graf nog bezoeken in de Grote Kerk in Zwolle.