Sportclub Genemuiden

Sportbeoefening in Zwartewaterland

Tijd van wereldoorlogen

De thuiswedstrijden van Sportclub Genemuiden op sportpark De Wetering aan de Sportlaan trekken de afgelopen jaren gemiddeld meer dan 1.000 toeschouwers. De club maakt landelijk furore in de Topklasse, de brug tussen het betaald voetbal en het amateurvoetbal. Sinds de oprichting in 1930 is er veel veranderd, alleen al wat het voetbalveld betreft. Het eerste elftal speelt niet meer op de modderig weilandjes van weleer, maar op een strak aangelegd kunstgrasveld.
Toen Pim Mulier in 1879 de Haarlems Football Club oprichtte, had hij niet kunnen vermoeden dat voetbal en sport in het algemeen zo'n hoge vlucht zouden nemen. Sporten als voetbal, tennis, atletiek, zwemmen en turnen waren de eerste jaren een elitaire aangelegenheid. Je moest er geld en vrije tijd voor hebben en daar beschikten de meeste arbeiders en boeren niet over. Pas tijdens de eerste decennia van de 20ste eeuw ontwikkelde voetbal zich tot een volkssport. Daarna ging het snel, ook in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis.

Een meelzak als voetbalbroek

Begin jaren twintig van de 20ste eeuw werd er al druk gevoetbald in Genemuiden door verenigingen als VIOS, Vitesse, Genemuider Boys en Stormvogels. Iedere buurt had zijn eigen club, waarbij het standsverschil een belangrijke rol speelde. Er waren clubs voor boeren, arbeiders en voor de middenstand.
Over de omstandigheden waaronder gevoetbald werd, zijn mooie verhalen in omloop. Shirtjes waren soms niet meer dan een boerenkiel met een gekleurd randje erop gebreid. Ook waren er clubs die voetbalbroekjes uit meelzakken maakten. Over echte voetbalschoenen beschikte bijna niemand. Twee broers die in hetzelfde elftal van Genemuiden speelden, deelden afwisselend een linker en een rechterschoen. Met margarinebonnen spaarden de verenigingen voor een echte leren bal ter vervanging van een exemplaar van eigen fabricaat.
Ook met de voetbalvelden was het behelpen die eerste jaren. De clubs huurden per wedstrijd een weiland van een boer, sloegen een paar palen in de grond en spanden er een touw over als deklat. Zo was er een veld aan de Kamperdijk waar een greppel doorheen liep. Geen probleem vonden de voetballers, ze sprongen er wel overheen.

De groenwitten

Op 22 oktober 1930 werd Sportclub Genemuiden opgericht, een fusie van Vitesse en VIOS. Het werd een "algemene" vereniging waar iedereen, van welke rang of stand ook, lid van kon worden. De 30 leden gingen in de nog steeds bekende groenwitte tenues spelen op een terrein aan de Veerweg. Buiten de wedstrijddagen stonden daar vaak koeien te grazen. Een combinatie van mest en regen zorgde voor een modderig en moeilijk te bespelen veld met een bal die elke minuut een beetje zwaarder werd. Een voetballer van toen herinnerde zich: "Je paste wel op, want wie te veel kopte ging met hoofdpijn van het veld".
Sportclub Genemuiden ontwikkelde zich tot een toonaangevende club in de omgeving. Het eerste elftal streed een aantal keren om het landskampioenschap van het zaterdagvoetbal. In het seizoen 1996-1997 maakte de club voor het eerst deel uit van de Hoofdklasse van de KNVB, de hoogste afdeling van het amateurvoetbal. In het seizoen 2010-2011 werd de club toegelaten tot de Topklasse. Honderden Genemuidenaren reisden dat seizoen met bussen mee naar de bekerwedstrijd tegen FC Twente. In 2011 werd Genemuiden uitgeroepen tot Topklasser van het jaar.