Op reis

Trekschuiten, stoomtrams en bussen

Tijd van wereldoorlogen

Dichtbij huis

Leuk, een dagje weg naar de Efteling! Of toch liever naar Artis in Amsterdam? Met de bus, trein of auto ben je er zo. Vroeger kostte reizen veel meer tijd. Bussen, auto's en treinen waren er nog niet. Als weg wilde, moest je met de boot, koets, kar of gaan lopen. Daarom bleven de meeste mensen in de buurt van hun eigen stad of dorp.

Trekschuit

De meeste reizigers kozen voor de boot. Dat was een langzame, maar goedkope manier om te reizen. De boten of trekschuiten werden door een paard voortgetrokken. Dat ging zo: het paard liep over een pad langs het water. Met een speciaal tuig zat het paard aan het schip vast. Als het paard liep, ging het schip vooruit. Arme schippers, die geen paard konden betalen, lieten soms hun kinderen het schip trekken. Dat moet zwaar geweest zijn!

Rijke lui

Wie sneller wilde reizen en meer geld had, ging met een koets of postwagen. Een postwagen was een overdekte kar, getrokken door vier paarden. Al vanaf de 17de eeuw reden er koetsen tussen bijvoorbeeld Zwartsluis en Zwolle. Maar ook naar Groningen. Dat duurde 18 uur - voor die tijd best snel!

Stoomboot

Vanaf 1876 voer er een stoomboot tussen Genemuiden, Zwartsluis, Hasselt en Zwolle. De schroefstoomboot "Zwatewater" ging drie keer per dag naar Zwolle. Er pasten ongeveer 80 mensen op de boot. Een kaartje kostte tussen 60 en 85 cent. De stoomboot voer tot de komst van de stoomtram, in 1914.

Met de tram

Op 11 maart 1914 reed de eerste stoomtram op de lijn Zwolle-Blokzijl. De schippers waren niet blij met de komst van de tram. Want veel mensen reisden liever met de snelle tram dan met de boot. Om de tram dwars te zitten, gaven brugwachters schepen altijd voorrang. Soms moest de tram wel een half uur voor een open brug wachten.

Nog sneller

De komst van de bus zorgde voor nog sneller vervoer. Al snel reisden de mensen liever met de bus dan met de tram. In 1934 reed de laatste stoomtrein. Bussen namen het vervoer over. Het openbaar vervoer in Zwartewaterland vindt nog altijd met bussen plaats. Maar de meeste mensen geven de voorkeur aan hun eigen auto, als ze op stap gaan.