Lekker kopje koffie!

Buisman koffiestroop

Tijd van burgers en stoommachines

Duur

Koffie is één van de meest gedronken dranken in Nederland. Vroeger was dat anders. Koffie was zo duur dat alleen rijke mensen het konden kopen. Veel mensen dronken cichorei. Dat was een drank die op koffie leek, gemaakt van de gemalen wortel van een plant.

Herman Buisman

Aan het Groot Lagelande in Zwartsluis woonde Herman Buisman met zijn gezin. Meneer Buisman verkocht koffiebonen en pinda's aan kruideniers (kleine winkeltjes). Ook had hij aan het Westeind een fabriekje waar gebrande suiker werd gemaakt. Die suiker werd gebruikt om de bittere cichorei wat zoeter te maken.

Zoon Roelof

Roelof vond dat de gebrande suiker niet altijd even goed lukte. Soms loste het slecht op in de cichorei. Hij verbouwde zijn tuinhuisje tot laboratorium. Daar experimenteerde hij net zo lang tot hij de gebrande suiker verbeterd had. Roelof noemde gebrande suiker "koffystroop".

Bekend

Eerst verkocht de familie Buisman de koffiestroop alleen in de regio. Vanaf 1893 was de koffiestroop in heel Nederland verkrijgbaar. In die tijd kwam ook de eerste reclame in kranten en tijdschriften. Hierdoor kochten nog meer mensen Buisman koffiestroop.

Bewaarblikje

In de eerste jaren verkocht de familie Buisman de koffiestroop in grote ijzeren bussen aan kruideniers. Kocht je koffiestroop bij de kruidenier, dan kreeg je het mee in een papieren zakje. Later werd de koffiestroop in blikjes verpakt. De blauwe blikjes van Buisman zijn heel beroemd geworden. Ze bleven tot 1999 in gebruik. Nu wordt de koffiestroop in glazen potjes verkocht.

Fabriek

In 1913 bleek de fabriek aan het Westeinde te klein geworden. De fabriek verhuisde naar de Zomerdijk. Deze fabriek werd telkens uitgebreid. In 1998 opende de familie Buisman een nog grotere fabriek aan de Grote Kranerweerd in Zwartsluis. De familie verkocht de fabriek in 2005.