De Wijhese Molen

Koren malen

Tijd van pruiken en revoluties

Landbouw

Landbouw is altijd belangrijk voor Wijhe geweest. Daarom stonden er vijf molens: De Wijhese Molen, De Vlijt, Jonge Gerrit, de Elshofmolen en de molen op Boerhaar. De molens werden gebruikt om koren te malen.

Gezelligheid

Alle boeren uit de omgeving kwamen naar de molen om hun koren te laten malen. Tijdens het wachten, wisselden de boeren de laatste nieuwtjes uit. Als het koren gemalen was, ging het meel naar de bakker. Die bakte er lekkere broden van.

De Wijhese molen

De Wijhese molen aan de Langstraat is de oudste molen van Wijhe en zelfs van heel Overijssel. Sinds de bouw in 1703 woonden er verschillende molenaars op de molen. Zoals Hendrikus Schurink, die de molen in 1916 van Johannes en Gerrit Strunk kocht. In 1939 nam Gerrit Jan Mensink de molen over. Hij verwijderde in 1941 de wieken en plaatste een motor in de molen. Hierdoor kon hij zonder wind malen.

Nieuwe uitvindingen

Molenaar Mensink was niet de enige molenaar die overstapte op de elektromotor. Veel molenaars gingen elektrisch malen. Uiteindelijk zorgde dit ervoor dat de windmolens niet langer gebruikt werden en de molenaars ander werk moesten zoeken. Voortaan werd koren in fabrieken gemalen.

Nieuwe functie

In 1975 stond de Wijhese molen er verwaarloosd bij. Om de molen te redden, werd er de stichting De Wijhese molen opgericht. De stichting restaureerde de molen. Je kunt de molen nog steeds bekijken. Er zit nu een brasserie in, waar je wat kunt eten.