De eerste trein

Spoorlijnen

Tijd van wereldoorlogen

Feest

Eindelijk was het zo ver! Op maandag 1 oktober 1906 reed de eerste trein in de huidige gemeente Twenterand. De stopplaatsen waren Mariënberg, Vroomshoop-Geerdijk, Den Ham-Vroomshoop, Boldijk, Vriezenveen en Almelo. Nog geen 4 dagen later vertrok een groep van 678 personen vanaf station Vriezenveen naar Amsterdam. De arbeiders van textielfabriek Jansen & Tilanus hadden een uitje, ter gelegenheid van het huwelijk van de directeur.

De wereld werd "kleiner"

De inwoners van de gemeente hadden lang op de komst van de trein moeten wachten. Al in 1839 werd de eerste spoorlijn tussen Haarlem en Amsterdam geopend. Nu konden de Twenteranders ook gebruik van dit nieuwe vervoermiddel maken! Reizen ging ineens veel sneller. Als je vóór de komst van de trein ergens naar toe wilde, kon je met een koets, de trekschuit, paard en wagen, hondenkar of je moest lopen.

Reizen met de trein

Er waren verschillende soorten zitplaatsen in de trein. Rijke mensen reisden eerste klas. Zij zaten op stoelen met zachte rode stof. Maar de meeste mensen reisden derde klas. Dat was het goedkoopst. Je moest dan op een houten bank zitten.

Goederen

Niet alleen mensen maakten gebruik van de trein. De trein werd ook ingezet om goederen en vee te vervoeren. Daarom lagen veel fabrieken langs het spoor. Voor de komst van de trein werden goederen vooral met paard en wagen van en naar de fabriek vervoerd. Met de trein kon je meer goederen vervoeren. En het ging ook nog eens een stuk sneller.

Smalspoor

Ook in het veen werden treintjes ingezet. Deze reden op smalspoor. Smalspoor was licht en kon makkelijk door de veengebieden heen verplaatst worden. Op het spoor reden locomotiefjes, die karretjes vol met turf trokken. Toen er een einde kwam aan het afgraven van de veengebieden, verdween het smalspoor ook. Wil je toch weten hoe het er uit zag? In het Veenmuseum in Westerhaar-Vriezenveensewijk ligt nog een stukje smalspoor. Je kunt er een ritje over maken met een treintje.