Ingrijpende jaren

De Tweede Wereldoorlog

Tijd van wereldoorlogen

Bezet

10 mei 1940: van alle kanten kwamen de Duitsers op motoren, fietsen en paarden de gemeente Staphorst binnen. Ze wisten precies waar ze naartoe moesten. In de maanden daarvoor hadden Duitse spionnen, verkleed als handelaren, de omgeving al verkend. Binnen enkele uren was de hele gemeente bezet en was de oorlog begonnen.

Het leven gaat door

De Duitsers in Staphorst gedroegen zich keurig. De soldaten lieten zich fotograferen met de bevolking en ze betaalden netjes in het café. Het leven leek door te gaan. Maar al snel bleek dat niet waar te zijn…

Donkere tijden

De Duitsers gaven het bevel dat 's avonds en 's nachts alles donker moest zijn. Tussen 12 uur
's nachts en 4 uur 's morgens mocht niemand zonder geldige reden naar buiten. Het dagelijks leven werd steeds moeilijker. Sommige producten zoals thee, koffie, suiker en zeep waren nauwelijks meer te krijgen. De Nederlandse mannen werden gedwongen om werk voor de Duitsers verrichten, zoals bunkers bouwen. Ook hoorde je de kerkklokken niet meer luiden. De Duitsers namen de klokken in beslag en lieten ze omsmelten tot wapens.

Verzet

Steeds meer mensen kwamen tegen de Duitsers in verzet. Dat was heel gevaarlijk. In augustus 1944 namen de Duitsers wraak voor een verzetsdaad. Twintig mannen uit de gemeente werden opgepakt en afgevoerd naar een concentratiekamp. Geen van deze mannen overleefde de oorlog. Maar er waren ook mensen die de kant van de Duitsers kozen.

Bevrijding

Op 8 april 1945 verschenen de eerste Canadese bevrijders bij Halfweg. Na hevige gevechten was de gemeente Staphorst op 14 april bevrijd.