Stöppelhaene

Feest in Raalte

Tijd van televisie en computers

Goede plek

Raalte ligt heel centraal. Hierdoor worden er al eeuwenlang markten gehouden, waar veel mensen op af kwamen. Ook zijn er veel winkels en cafés te vinden. Niet iedereen was daar blij mee. In de 19de eeuw wilde de pastoor van de katholieke kerk niet dat er een nieuwe kerk in Raalte gebouwd zou worden. Hij was bang dat de cafés een slechte invloed op de gelovigen zouden hebben.

Jennegiesmarkt

Eén van de bekendste feesten in Raalte was de Mei-kermis met de "Jennegiesmarkt". De boerenmeiden en -knechten kregen in mei hun jaarloon. Daarna gingen ze allemaal naar de voorjaarsmarkt. Hier trakteerden de jongens de meisjes op een drankje in het café. En de meisjes probeerden met koekjes contact met de jongens te maken. Aan het eind van de avond brachten de jongens de meisjes naar huis. Veel jongens en meisjes die elkaar op de markt hebben ontmoet, zijn later getrouwd.

Stöppelhaene

Na de Tweede Wereldoorlog vond men in Raalte dat het tijd was voor een nieuw feest. In 1951 werd dit nieuwe feest voor het eerst georganiseerd. Het was een combinatie van een zomermarkt met een oogstfeest. Het werd genoemd naar het oude oogstfeest Stöppelhaene. Stöppelhaene is uitgegroeid tot een feest dat wel 5 dagen duurt en waar duizenden mensen op af komen.

Carnaval

Een ander feest in Raalte is het carnaval. Carnaval is oorspronkelijk een christelijk feest. Het feest begint de avond voor Aswoensdag. Op deze dag beginnen de mensen 40 dagen te vasten tot Pasen. Het woord carnaval komt van de Latijnse woorden carne vale. Dat betekent afscheid van het vlees. Latijn is een hele oude taal. Vroeger was carnaval vooral een eetfeest. De mensen grepen de laatste kans aan om veel te eten voordat ze moesten vasten.

Verenigingen

Aan het eind van de jaren '60 werd carnaval steeds populairder in Raalte. Daar zorgde vooral de carnavalsvereniging de Stöppelkaters voor. Elk jaar organiseren zij op Aswoensdag een grote optocht. Daar komen veel mensen op af. De andere carnavalsvereniging in het dorp is de Zwabberaars. Deze vereniging werd in 1975 opgericht.

Nog meer te doen

Andere activiteiten in Raalte zijn Rib en Blues. Dit feest, gehouden met Pinksteren, duurt 3 dagen. Deze dagen staan in het teken van het eten van spareribs en het luisteren naar bluesmuziek. Liever geen blues en spareribs? In september kun je ook naar de ponymarkt in Heeten. Hier kun je honderden dieren bekijken. Ook in de buurtdorpen rondom Raalte is veel te beleven, zoals het Midzomerfeest in Mariënheem, het Bouwvakkersfeest in Nieuw Heeten, de kermissen in Broekland en het feest van Luttenberg.