Achter de rendieren aan

Jagers in Raalte

Tijd van jagers en boeren

IJs en mos

Op de plek waar jij nu woont, leefden 13.400 jaar geleden ook al mensen. Jouw omgeving zag er toen nog heel anders uit. Bomen groeiden er niet. Als je om je heen keek, zag je alleen een enorme vlakte. In de zomer groeiden er wat planten, zoals mos. Maar het grootste deel van het jaar was alles bedekt met sneeuw en ijs. In de zomer trokken rendieren naar dit gebied. Zij aten het zachte mos. De rendieren kwamen niet alleen. Zij werden gevolgd door groepjes rendierjagers.

Jagers

De rendierjagers hadden geen vaste verblijfplaats. Zij reisden achter de rendieren aan. De jagers leefden van de rendierjacht. De gedode dieren werden overal voor gebruikt. Het vlees werd gegeten. Van de huiden werd kleding gemaakt. Ook de tenten, waarin de jagers woonden, werden van rendierhuid gemaakt. Van het gewei werden naalden gemaakt. En van de darmen touw en draad. Voor het slachten van de rendieren, gebruikten de jagers gereedschap van vuursteen.

Vondsten

We weten dat er in de omgeving van Raalte rendierjagers hebben geleefd door de vondst van vuurstenen gereedschappen. Deze werden in 1972 gevonden in de tuin van Huize Bloemenbosch in Luttenberg. Bijzonder zijn de pijlschachteffeners. Deze werden gebruikt om pijlen glad te maken. De pijlen werden gebruikt tijdens de jacht op de rendiere