De Lelie

Ommen stad vol molens

Tijd van burgers en stoommachines

Landbouw

Landbouw is altijd belangrijk voor de gemeente Ommen geweest. Daarom stonden er veel molens. In die molens werd bijvoorbeeld boekweit, gerst, rogge, haver en maïs gemalen, olie geslagen uit lijn- en koolzaad en hout gezaagd.

Gezelligheid

Alle boeren uit de omgeving kwamen naar de molen om hun graan te laten malen. Tijdens het wachten wisselden de boeren de laatste nieuwtjes uit. Als het graan gemalen was, ging het meel naar de bakker. Die bakte er lekkere broden van.

Molenstad

Na de Tweede Wereldoorlog stonden de molens in Ommen er vervallen bij. Ze werden niet meer gebruikt. Door de uitvinding van elektriciteit en motoren was niemand meer afhankelijk van windkracht. Toch wilde de gemeente Ommen de molens niet afbreken. Daarom liet de gemeente vier molens opknappen.

De Lelie

Aan het Molenpad in Ommen staat korenmolen De Lelie. Deze molen is in 1846 gebouwd. In deze molen wordt nog steeds koren voor de bakkers gemalen.

Den Oord

In 1824 kocht timmerman Roelaf Makkinga een zaagmolen. Hij liet de molen op Den Oord bij de Vecht opbouwen. Roelof gebruikte zijn molen om planken mee te zagen. In 1895 liet de nieuwe eigenaar, Hein Oldeman, de molen ombouwen tot korenmolen. Nu vind je het Streekmuseum Ommen in de molenschuur.

De Konijnenbelt

Tegenover het stadscentrum, aan de Vecht, vind je molen De Konijnenbelt. Deze molen werd gebruikt om olie uit zaden te persen. De eigenaar was Hendrik Konijnenbelt. In deze molen worden nu tentoonstellingen georganiseerd.

Besthmenermolen

Huis Eerde had een eigen molen. Daar maalde de familie Hellwich het meel voor de boren in Besthmen. Je kunt de molen aan de Hammerweg bekijken. In de molen zit nu het Natuurinformatiecentrum Ommen.

De Vilsterse molen

Ook landgoed Vilsteren had een eigen korenmolen. De molen werd in 1858 gebouwd en is meer dan 12 meter hoog. Wil je weten hoe een molen er van binnen uitziet? Alle molens in Ommen zijn open voor bezoek.