De Bökkers Mölle

Molens in Olst

Tijd van pruiken en revoluties

Oude windmolen

Al rond 1300 was er een molen in Olst te vinden. Waarschijnlijk stond deze molen op de plek van de oude windmolen aan de Rijksstraatweg.

Gezelligheid

Alle boeren uit de omgeving kwamen naar de windmolen om hun rogge (graan) te laten malen. Tijdens het wachten, wisselden de boeren de laatste nieuwtjes uit. Van het meel werd (rogge)brood gebakken. Later gebruikten de boeren het goedkope roggemeel steeds vaker om aan hun varkens te voeren. Het brood werd toen gemaakt van tarwemeel.

De Bökkers Mölle

In 1729 werd er een nieuwe molen in Olst gebouwd: de "Bökkers Mölle". Dit was een olie- en pelmolen. Lijnzaad, raapzaad en koolzaad werden net zo lang tussen de zware molenstenen geplet tot er olie uit kwam. De olie werd gebruikt om olielampen te branden. De molen kon ook het harde omhulsel van gerst- en haverkorrels pellen. Van de gepelde korrels werd pap gekookt.

Brand!

In 1866 vloog de molen in brand. De houten kap en de wieken van de molen waren niet meer te redden. De eigenaar van de molen besloot de wieken niet te vervangen en er een stoommotor in te bouwen. Zo kon hij altijd malen, ook als er geen wind was.

Broodfabriek

In 1874 opende een meel- en broodfabriek in de Bökkers Mölle. Het idee was om op dezelfde plek koren te malen en brood te bakken. Dat was goedkoper en zo kon er per brood meer geld verdiend worden. Helaas was de broodfabriek geen succes en werd de molen opnieuw verkocht.

Windmolen

In 1894 werd de stoommotor uit de molen gesloopt. Een nieuwe kap en wieken maakten van de Bökkers Mölle weer een windmolen. 100 jaar later kocht de Stichting Bökkers Mölle de molen op. De gerestaureerde molen is nu in gebruik als korenmolen.