De watertoren

Opvallend gebouw tussen de weilanden

Tijd van wereldoorlogen

Geen kraan?

Het is moeilijk voor te stellen dat je thuis geen kraan hebt waar water uitkomt. Je kunt niet zomaar douchen of een glas water pakken. Toch is dit in Nieuwleusen nog niet zo lang mogelijk. Pas in 1932 werd er in het dorp een waterleiding aangelegd.

Uit de put

Voor de komst van de waterleiding gebruikten de Nieuwleusenaren grondwater. Dat haalden ze met putten en pompen omhoog. Drinken, koken, wassen; alles deden de mensen met dit water. Doordat het water vaak niet schoon was, kon je er ziek van worden. Lange tijd wist niemand dat sommige ziekten veroorzaakt werden door vies water.

Waterleiding

In 1932 werd de watertoren bij De Lichtmis gebouwd. De Lichtmis lag op een centrale plek, waardoor zoveel mogelijk huizen op het platteland op de waterleiding aangesloten konden worden. Het water werd via een ondergrondse leiding uit Witharen aangevoerd naar de watertoren. Machines in de toren maakten het water schoon.

Nog niet overal

Lang niet iedereen werd in 1932 op de waterleiding aangesloten. Eerst waren het alleen straten waaraan veel huizen stonden. Pas na de Tweede Wereldoorlog kregen meer mensen stromend water thuis. Toch duurde het nog tot in de jaren zestig en zeventig van de 20ste eeuw voordat alle huizen in Nieuwleusen een aansluiting hadden.

Koperen Hoogte

In de jaren negentig van de 20ste eeuw waren watertorens niet meer nodig. Ze werden vervangen door elektrische pompen. Veel watertorens werden afgebroken. Om de watertoren bij de Lichtmis niet verloren te laten gaan, werd de toren verbouwd tot hotel-restaurant De Koperen Hoogte.