Met de trein

Nieuwleusen krijgt een station

Tijd van burgers en stoommachines

Feest

Meer dan 60 jaar na de opening van de eerste spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem in 1839, kreeg ook Nieuwleusen een spoorlijn. In 1867 reed de eerste trein van Zwolle op weg naar Meppel het station binnen. Het station lag midden tussen de weilanden bij een brug over de Dedemsvaart en werd station Dedemsvaart-spoor genoemd.

Tram

Station Dedemsvaart-spoor lag ver van Nieuwleusen af. Daarom werd er in 1886 een stoomtramlijn van Station Dedemsvaart-spoor naar het Marktplein in Dedemsvaart aangelegd. De tram ging niet zo snel, maar fietsen waren er in die tijd nog niet. En lopen kostte veel meer tijd. In 1895 werd de tramlijn doorgetrokken naar Zwolle. Zo kon je vanuit Nieuwleusen in één keer naar Zwolle. In 1947 kwam er een einde aan de tramlijn. Bussen namen het personenvervoer over.

Sneller reizen

De komst van de trein en de tram zorgde voor een grote verandering in het leven van Nieuwleusenaren. De trein en de tram waren veel sneller dan reizen met paard en wagen of lopen. Met deze nieuwe vervoermiddelen was je zo in Zwolle. En vanuit Zwolle kon je bijvoorbeeld naar Utrecht of zelfs Amsterdam reizen. Daar ging je voor de komst van de trein niet zo snel naar toe. Overal in Nederland werden spoor- en tramlijnen aangelegd. Daardoor werd Nederland steeds "kleiner".