De Bisschopsschans

Bezet door Bommen Berend

Tijd van regenten en vorsten

Foutje?

"Eindelijk hulp!" dachten de soldaten op de Bisschopschans in 1665. In de verte zagen ze een leger aankomen. De trompetters van het leger speelden vrolijk het Wilhelmus. Samen zouden ze het leger van de bisschop van Munster (Duitsland) wel tegenhouden, hoopten de soldaten. Maar toen het leger dichterbij kwam, kregen de soldaten de schrik van hun leven: dit was het leger van de bisschop van Munster. Ze waren voor de gek gehouden…

Oorlog met de Engelsen

In 1665 was Nederland in oorlog met Engeland. De bisschop van Munster, Berend van Galen, zag zijn kans schoon. De bisschop vond dat een stuk van Nederland van hem was. Hij sloot zich bij Engeland aan en viel met een leger van 400 man te paard en 300 man te voet Overijssel binnen. De bisschop hield veel van oorlog voeren. Zijn bijnaam luidde niet voor niks Bommen Berend.

Berooid

De verdediging van de grenzen was flink verwaarloosd, dus Bommen Berend had weinig moeite om Overijssel te overmeesteren. De soldaten sloegen aan het plunderen en de bisschop dwong de bevolking tot het betalen van hoge belastingen. Nadat de Fransen te hulp schoten en Bommen Berend geen geld meer van de Engelsen kreeg, droop hij af. Hij liet de Overijsselaren in armoede achter.

Nog een oorlog

In 1672 was Nederland weer in oorlog. Ons land werd tegelijkertijd door de Fransen en de Engelsen aangevallen. Bommen Berend was zijn verlies van een paar jaar eerder nog niet vergeten en besloot Overijssel weer aan te vallen. Ditmaal pakte hij het groots aan. Hij verzamelde een leger van 42.000 man voetvolk en 17.000 ruiters. Binnen 1 maand gaf Overijssel zich aan de bisschop over.

Bezet

2 jaar lang bezette de bisschop Overijssel. Een verschrikkelijke tijd voor de bevolking. De soldaten van de bisschop plunderden ook Nieuwleusen en omgeving en ze dwongen de bevolking veel geld als oorlogsbelasting te betalen. Wie het geld niet had, moest het lenen.

Vrede

Op 22 april 1674 sloten Frankrijk en Engeland vrede met Nederland. Ook Bommen Berend werd gedwongen vrede te sluiten. Hij liet de bevolking van Overijssel voor de tweede keer in ellende achter.