Olympisch goud voor Tuitert

De sportmensen van Holten

Tijd van televisie en computers

Mark Tuitert (1980) reed in de winter van 1988/1989 zijn eerste schaatswedstrijd als leerling van de Christelijke Basisschool Het Kompas op de Twenhaarsplas bij Holten. In 1992 meldde Mark zich aan bij de Deventer IJs Club (DIJC) voor een schaatstraining op de Deventer ijsbaan De Scheg. Mark wilde vanaf het begin alleen maar hard gaan, techniek kwam bij hem op de tweede plek. Door zijn opvallende prestaties wist hij zich in 1998 te kwalificeren voor de Nederlandse Kampioenschappen Junioren. Met een verrassende derde plek plaatste hij zich voor deelname aan de wereldkampioenschappen Junioren in Amerika. Hier veroverde hij tot ieders verbazing de tweede plaats. Het jaar daarna werd hij Nederlands kampioen en in het Noorse Geithus wereldkampioen allround schaatsen bij de A junioren. In 2001 debuteerde hij bij de senioren op het Europees kampioenschap. In leidende positie na 2 afstanden, stapte hij op de 1500 m op een blokje, waardoor zijn klassement verloren was. In 2004 nam hij definitief revanche en won hij in Heerenveen het Europees kampioenschap. In de navolgende jaren schreef hij ook het wereldkampioenschap op de achtervolging en Nederlands kampioen allround op zijn naam. Hierna besloot Mark Tuitert zich op de kortere afstanden toe te leggen en zich te richten op de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver (Canada). Bij deze spelen won Mark Tuitert Olympisch goud op de 1.500 m. Na afloop van de spelen wachtte hem onder meer een groots onthaal door een uitzinnige supporterschare in zijn geboorteplaats Holten.

Motorsport

Verschillende Holtenaren wisten successen te boeken in de motorsport. Dick Müller (1929) was vanaf de jaren vijftig tot beginjaren zeventig diverse keren kampioen in de solo- en zijspanklasse. Zoon August (1955) was in de jaren tachtig drie keer Nederlands kampioen in de zijspanklasse en drie keer tweede bij de wereldkampioenschappen zijspanklasse. Beiden waren al vroeg lid van de Motor en Automobiel Club (MAC) "Holterberg". Deze club is eigenaar van "crosscircuit de Zuurberg" en trainingscircuit "de Imhof" net buiten Holten. Erik Davids (1970) is veelzijdig kampioen in de enduro-sport. Een van zijn grootste prestaties behaalde hij in 1993 met zijn collega-endurorijders van het Junior Trophy Team tijdens het wereldkampioenschap op de Zesdaagse in Assen. Daarna behaalde Erik maar liefst tien individuele Nederlandse titels in de endurosport en werd hij vijf keer Nederlands Kampioen Motorcross in de viertaktklasse. Tweemaal maakte hij deel uit van een enduro-clubteam dat Nederlands Kampioen werd.

Touwtrekvereniging

In 1970 werd Touwtrekvereniging Okia (Onze Kracht Is Achteruit) opgericht. Touwtrekken is een typische plattelandssport, die krachtsport en teamgeest combineert. In geen enkele krachtsport is de gezamenlijke teamprestatie, wat techniek, tactiek en kracht betreft, zo doorslaggevend als bij touwtrekken. Twee teams van acht personen staan opgesteld aan beide uiteinden van een touw van 36 meter. De Holtense vereniging Okia heeft zes nationale titels behaald bij de jeugd (520 en 560 kg) en twee nationale titels bij de heren (600 en 640 kg), een Europees kampioenschap in 2001 (heren 640 kg) en een Wereldkampioenschap 2004 (heren 720 kg).

Triathlon

In augustus 1985 organiseerden enkele lokale verenigingen de eerste Holtense triathlon. Het was een groot succes. De omgeving van Holten is buitengewoon geschikt voor de triathlononderdelen zwemmen, fietsen en hardlopen. De volgende jaren groeide het aantal deelnemers en betrokken vrijwilligers in hoog tempo. In 2009 was de Holtense Triathlon organisatie gastheer van het EK. In 2010 stond de wedstrijd in het teken van het NK en een heuse Wereldbeker. De triathlon zet Holten eens te meer op de sportieve kaart.