Kas Woudsma

Sportief Hellendoorn

Tijd van televisie en computers

In 2010 werd de gemeente Hellendoorn uitgeroepen tot de meest sportieve gemeente van Overijssel. Zo scoorde de gemeente hoog qua aantal mensen dat minimaal 30 minuten per dag beweegt. Het aantal verenigingen is erg groot en divers. Deze verenigingen brachten al vele kampioenen voort. Een bekende sporter die bij veel mensen nog tot de verbeelding spreekt, was Kas Woudsma uit Nijverdal.

De leeuw van Nijverdal

Kas Woudsma stond in 1947 op 17-jarige leeftijd in het doel van voetbalvereniging Door Eendracht Sterk (DES). Hij stond bekend als een doelman van uitzonderlijke klasse. In 1950 bracht hij het tot keeper van het Nederlands zaterdagelftal. Tot 1964 speelde hij in totaal 28 interlands. Mede door Woudsma speelde DES in die tijd op het hoogste niveau. Tegenstanders waren toen vaak clubs die nu bijna allemaal hoofdklasse of eerste klas spelen. Woudsma gaf door zijn optreden in het zaterdagelftal niet alleen DES, maar ook Nijverdal een grote bekendheid in het land. In het boek Oranje op zaterdag noemde Loek Laurman hem "De Leeuw van Nijverdal".

Verzuiling

De Nederlandse samenleving was in die dagen sterk verzuild. Vier gescheiden groeperingen leefden naast elkaar: katholieken, protestanten, socialisten en (neutrale) liberalen. De verzuiling was doorgedrongen tot in alle hoeken van de maatschappij, ook in de sport. Iedere zuil had een eigen voetbalclub. Veel protestanten wilden uit principe niet op zondag spelen. Hierdoor ontstond het verschil tussen zaterdag- en zondagamateurs. In de jaren vijftig bestonden er in Nijverdal twee zondagsclubs: het neutrale SV Nijverdal en het rooms-katholieke De Zweef. Verder waren er drie zaterdagclubs: het protestantse Sport Vereniging Volharding Nijverdal (SVVN), het hoofdzakelijk gereformeerde DES en het eveneens protestantse Hulzense Boys. Daar kwam in 1966 het neutrale De Eversberg nog bij. De derby DES-SVVN was kort na de oorlog een voetbalspektakel dat niemand onberoerd liet. Duizenden toeschouwers kwamen daarop af. Het was erop of eronder. In die tijd waren er bijna geen andere sporten. Heel Nijverdal leefde naar die derby toe.

Betaald voetbal

Toen in 1954 het betaald voetbal begon, werd de sport ook financieel attractief. Kas Woudsma kreeg veel aanbiedingen van betaalde clubs die ook op zondag speelden: Heracles, PEC Zwolle en Rigtersbleek uit Enschede. Vooral het aanbod van die laatste club was erg aanlokkelijk. Behalve een baan in de fabriek van G.J. van Heek & Zonen zou er een huis geregeld worden en zou hij betaald gaan keepen. Maar hij ging er niet op in vanwege zijn geloofsovertuiging. Hij was actief binnen de Vrije Evangelische Gemeente en zong elke zondag in een koor.
Na zijn actieve voetbalcarrière heeft Woudsma diverse clubs in Nijverdal getraind. Zoals het hoort bij topsporters was Kas bijzonder fanatiek en hij lag daarom voortdurend in de clinch met het bestuur van DES. Hij werd zelfs geschorst. Via Hulzense Boys kwam hij als jeugdtrainer bij De Zweef terecht, waar hij bijzonder succesvol was. Als eerbetoon organiseert De Zweef sinds 1988 jaarlijks het Kas Woudsma Toernooi voor de C-jeugd, waaraan teams uit het hele land deelnemen.