Heino krijgt een station

Met de trein

Tijd van burgers en stoommachines

Feest

Op 1 januari 1881 werd de spoorlijn Zwolle-Almelo feestelijk geopend. Ook Heino en Laag Zuthem kregen een station. De mensen hadden lang op de komst van de trein moeten wachten. Al in 1839 werd de eerste spoorlijn tussen Haarlem en Amsterdam geopend. Nu konden de Heinoërs ook gebruik van dit nieuwe vervoermiddel maken!

Sneller

Reizen ging ineens veel sneller. Als je vóór de komst van de trein ergens naar toe wilde, kon je met een koets, de trekschuit, paard en wagen, hondenkar of je moest lopen. Wilde je vanuit Heino naar Amsterdam reizen, moest je eerst naar Zwolle reizen. Daarna moest je met een boot de Zuiderzee overvaren.

Reizen met de trein

Er waren verschillende soorten zitplaatsen in de trein. Rijke mensen reisden eerste klas. Zij zaten op stoelen met zachte rode stof. Maar de meeste mensen reisden derde klas. Dat was het goedkoopst. Je moest dan op een houten bank zitten. In het begin reden er vier of vijf treinen per dag vanaf station Heino. Tegenwoordig rijden er twee treinen per uur.

Bang!

De eerste treinen waren stoomtreinen. Die maakten zoveel lawaai, dat de koeien en paarden bij de spoorwegovergangen van schrik op hol sloegen. Daarom werd er schrikhekken bij de spoorwegovergangen geplaatst. Deze hekken staan er nog. Je kunt ze bekijken bij de Rozendaelseweg, de Nieuwe Wetering en de Bredenhorstweg.

Goederen

Niet alleen mensen maakten gebruik van de trein. De trein werd ook ingezet om goederen en vee te vervoeren. Daarom lagen veel fabrieken, zoals de biggenslachterij in Heino, langs het spoor. Vóór de komst van de trein werden goederen vooral met paard en wagen van en naar de fabriek vervoerd. Met de trein kon je meer goederen vervoeren. En het ging ook nog eens een stuk sneller.

Belangrijk knooppunt

De lijn Zwolle-Almelo was niet de enige spoorlijn in Overijssel. Er liep ook al een lijn tussen Utrecht, Amersfoort, Zwolle en Kampen. In 1867 werd de spoorlijn tussen Arnhem en Leeuwarden geopend. Deze trein stopte ook in Deventer en Zwolle. Vanuit Deventer kon je verder reizen naar Raalte en Ommen. Ondertussen werden ook in Twente spoorlijnen aangelegd. Zo werden steeds meer plaatsen aangesloten op het spoorwegnet. In 1938 werd het station van Laag Zuthem gesloten.